Видобуток енергетичного та коксівного вугілля в Україні скоротився на 5% – ЗМІ

Державні шахти видобули протягом восьми місяців цього року 3,15 млн тонн вугілля
Фото: rbc.ua

Профспілка працівників вугільної промисловості зазначає, що шахти всіх форм власності із січня до вересня 2018 року видобули 24,849 млн тонн вугілля. Агентство УНІАН пише, що порівняно з минулим роком видобуток знизився.

Видобуток енергетичного та коксівного вугілля в Україні за період із січня до вересня 2018 року скоротився на 5% порівняно з таким самим періодом минулого року, повідомляє УНІАН.

Агентство посилається на оперативні дані Міністерства енергетики та вугільної промисловості, опубліковані на сайті Профспілки працівників вугільної промисловості. Згідно з інформацією Міненерго, підзвітні відомству шахти видобули протягом восьми місяців цього року 3,15 млн тонн вугілля. УНІАН зазначає, що це на 11% менше, ніж за аналогічний період 2017 року. Шахти усіх форм власності за цей період видобули 24,849 млн тонн вугілля. За вересень вуглевидобувні підприємства всіх форм власності видобули 2,782 млн тонн вугілля.

Кабінет Міністрів України готує розпорядження, яким планує ввести першочергове спалювання українського вугілля на теплоелектростанціях, що дасть можливість зменшити споживання імпортного антрациту й посилити енергетичну незалежність, заявив 27 вересня у коментарі ТРК "Україна" прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Ми напрацьовуємо ці правила для того, щоб надати пріоритет саме українському вугіллю. Для нас це дуже важливо – ми повинні повністю завантажити українські шахти, особливо державні шахти, видобутком вугілля. Це дуже позитивно впливатиме на нашу енергетичну незалежність, а з іншого боку – і на розвиток національної економіки", – заявив глава уряду.

Відвантаження імпортного енергетичного вугілля на ТЕС і ТЕЦ України за період із січня до серпня 2018 року становить 3 млн 740,3 тис. тонн, це в 1,7 раза більше, ніж за такий самий період 2017 року (2 млн 186,9 тис. тонн). Водночас із РФ на українські електростанції надійшло 2 млн 910,3 тис. тонн вугілля (частка – 77,8%), повідомляє "Інтерфакс-Україна", посилаючись на дані Міненерго.