"Вишикується черга із кредиторів, які пропонуватимуть гроші". Нардеп від "Слуги народу" розповів, як МВФ урятує Україну

Трухін зазначив, що МВФ – головний партнер України
Фото: depositphotos.com

Нардеп від "Слуги народу" Олександр Трухін заявив, що українська влада розраховує отримати фінансову допомогу від МВФ та інших міжнародних партнерів, а також мобілізувати ресурси на внутрішньому ринку.

Народний депутат із фракції "Слуга народу" Олександр Трухін вважає критично важливим продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Про це він заявив в інтерв'ю "Фактам", опублікованому 16 квітня.

"МВФ – надійний і прогнозований партнер. Ми зі свого боку робимо все для того, щоб отримати допомогу. Сьогодні виконано 99% умов, які нам виставили. МВФ нас ніколи не підводив і ми ніколи не підводили МВФ, тому з величезною часткою ймовірності можна говорити, що ми отримаємо ці гроші. До того ж у нас, крім МВФ, є багато міжнародних партнерів, очікуємо підтвердження ймовірного фінансування і від них", – сказав депутат.

Трухін додав, що МВФ є головним, але не єдиним партнером України.

"МВФ не єдина організація, із якою ми співпрацюємо. Після отримання кредиту МВФ інші партнери будуть самі шикуватися в чергу і пропонувати нам гроші під дуже низькі процентні ставки. МВФ для них – лакмусовий папір", – упевнений він.

Депутат додав, що Україна також планує "мобілізувати гроші на внутрішньому ринку й узяти позики на зовнішньому ринку".

Для продовження співпраці з МВФ Україна зобов'язалася відкрити ринок землі (цей закон уже ухвалили), а також ухвалити законопроєкт, що забороняє повернення націоналізованих банків попереднім власникам. Зокрема, документ унеможливить повернення націоналізованого "ПриватБанку" бізнесмену Ігореві Коломойському. Очікують, що законопроєкт буде розглянуто у другому читанні після 21 квітня.

За словами президента України Володимира Зеленського, протягом двох тижнів після ухвалення законів країна може отримати від МВФ $1,5–2 млрд, а загальну суму допомоги буде збільшено до $8 млрд.

Після отримання траншу від МВФ Україна може розраховувати на допомогу ЄС, Світового банку та інших фінансових організацій.