Зеленський на зустрічі з іноземними банкірами заявив, що вважає пріоритетним забезпечення макроекономічної стабільності держави

Зеленський зустрівся з главами іноземних банків
Фото надано прес-службою Володимира Зеленського

Новообраний президент України Володимир Зеленський запевнив керівників провідних іноземних банків в Україні в підтримці великих інвесторів, які захочуть зайти на український ринок.

Новообраний президент України Володимир Зеленський 14 травня зустрівся з керівниками провідних іноземних банків в Україні. Про це виданню "ГОРДОН" повідомила його прес-служба.

Зокрема, новообраний глава держави провів зустріч із главами банків "Райффайзен Банк Аваль", "Правекс Банк" (Intesa Sanpaolo), "Укрсиббанк" (BNP Paribas), Credit Agricole, Citigroup, SEB, "Піреус Банк", "Кредитвест Банк", "ПроКредит Банк", "Альфа-Банк", Deutsche Bank та представниками Незалежної асоціації банків України. Від команди Зеленського на зустрічі були присутні колишній міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичюс, екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, Андрій Богдан, Іван Баканов і Вікторія Страхова.

Зеленський запевнив банкірів у підтримці великих інвесторів, які захочуть зайти на український ринок.

Також він сказав, що вважає пріоритетним забезпечення макроекономічної стабільності держави через забезпечення незалежності Нацбанку України, співробітництва з Міжнародним валютним фондом і зваженої політики у сфері публічних фінансів.

"Новообраний президент підтримав думку банківської спільноти, що наріжним каменем для забезпечення економічного зростання та залучення іноземних інвестицій є судова реформа та забезпечення захисту прав інвесторів і кредиторів. Володимир Зеленський зазначив також необхідність забезпечити прозорі та рівні правила гри і для приватних, і для державних банків. Окрім того, він підтримав реформу корпоративного управління в державних банках, яка усунула б політичний вплив на них", – ідеться в повідомленні.

Голова Форуму провідних міжнародних фінансових установ Тарас Кириченко на зустрічі зазначив, що банкіри очікують від новообраного президента підтримки та незмінності реформ, розпочатих НБУ, реформи судової системи і пошуку "точок економічного зростання".

"У поточній ситуації надзвичайно важливо, щоб банки більше кредитували реальний сектор економіки, щоб кредити були доступнішими для відповідальних позичальників і домогосподарств. Для цього необхідно повністю реалізувати судову реформу і надати максимальний захист інвесторам і кредиторам української економіки", – сказав Кириченко.

Також новообраний президент висловив надію, що ставки за банківськими кредитами для корпоративного бізнесу та домогосподарств. На його думку, це сприятиме розвитку економіки.

"Зменшення ставок за кредитами стане поштовхом до економічного зростання. Оскільки зараз люди налякані і не довіряють банкам", додав він.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента. Згідно з остаточними даними, новим президентом України став Зеленський, який здобув 73,22% голосів. Чинний президент України Петро Порошенко одержав 24,45% голосів виборців. Інавгурація нового президента має відбутися протягом 30 днів після офіційного оприлюднення результатів виборів – не пізніше ніж 3 червня. Дату має визначити Верховна Рада.