Зеленський підписав закон про звільнення від подвійного оподаткування ЄСВ

Закон скасовує обов'язкову сплату мінімального розміру ЄСВ за місяці, у які не було доходу
Фото: president.gov.ua

Підписаний президентом України Володимиром Зеленським закон передбачає звільнення від сплати єдиного соціального внеску для деяких категорій підприємців.

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (щодо усунення дискримінації за колом платників) №592-ІХ, який звільняє від сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) осіб-підприємців пенсійного віку та самозайнятих у сфері науки, літератури, культури й медицини. 

Закон передбачає звільнення самозайнятих осіб, фізичних осіб  підприємців, які мають основне місце роботи, від сплати за себе єдиного соціального внеску за місяці, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них, із 1 січня 2021 року.

Окрім того, скасовують обов'язок фізичних осіб  підприємців (окрім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства платити мінімальний розмір єдиного соціального внеску за місяці, у які не було одержано доходу.

Закон також дозволяє державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичними особами  підприємцями, які не здійснювали такої діяльності та не одержували доходів за період, починаючи із 2017 року, через списання їм сум недоїмки за єдиними соціальними внеском, а також штрафів та пені, нарахованих на такі суми, за умови подання ними відповідно до закону необхідних документів.

Єдиний соціальний внесок – консолідований страховий внесок, який зобов'язані виплачувати роботодавці за кожного співробітника. Мінімальний розмір ЄСВ із 1 січня 2020 року встановлено на рівні 1039,06 грн.

Через епідемію коронавірусу в Україні різко зросла кількість безробітних. У Держслужбі зайнятості наголошували, що кількість офіційно зареєстрованих безробітних від моменту введення карантину 12 березня порівняно з аналогічним періодом минулого року зросла майже на 40%.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Станом на 29 травня у світі коронавірусом заразилися 5,8 млн осіб, із них 362 тис. померли, 2,46 млн одужали, повідомляє американський Університет Джонса Гопкінса.

Станом на 29 травня в Україні коронавірус підтверджено у 22 811 осіб, із них 679 померли, а 8934 вилікували.