Зеленський запропонував голові ЄБРР подумати, як підтримати український уряд

Зеленський провів телефонну розмову із президентом ЄБРР
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що українська влада "злагоджено працює для підтримки підприємців", і запропонував ЄБРР "розглянути шляхи підтримки дій уряду".

Президент України Володимир Зеленський 5 травня провів телефонну розмову із президентом Європейського банку реконструкції і розвитку сером Сумою Чакрабарті й обговорив підтримку України з боку ЄБРР. Про це інформує пресслужба глави держави.

"І Офіс президента, і уряд, і парламент – усі ми злагоджено працюємо, щоб розробити програми підтримки наших підприємців. У зв'язку з цим пропоную ЄБРР розглянути шляхи підтримки дій уряду для запуску програми масштабного фінансування малого та середнього бізнесу, а також надання гарантій за такими кредитами", – заявив Зеленський.

Він також подякував ЄБРР за ухвалення "Пакета солідарності" на €1 млрд у березні цього року і висловив сподівання, що банк затвердить другий пакет допомоги на €4 млрд. Окрім того, Зеленський сподівається, що ЄБРР у липні затвердить кредит для "Укравтодору" в розмірі €450 млн на реконструкцію дороги Київ – Одеса та будівництво об'їзної дороги у Львові.

"Зеленський зауважив, що через кризу, пов'язану з COVID-19, наші державні компанії потребують додаткової ліквідності, і висловив сподівання на підтримку ЄБРР українських державних компаній", – ідеться в повідомленні.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса станом на 5 травня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 3,63 млн, із них понад 254 тис. померло, 1,18 млн одужали.

За оцінками МВФ, пандемія спровокувала наймасштабнішу з часів Великої депресії економічну кризу.