ЗМІ повідомили, що держбюджет України недоотримає 51 млрд грн до кінця року, Маркарова заявила, що цифри неправильні

У Мінфіні заявили, що пенсії та соцвиплати виплачують за графіком
Фото: pixabay.com

Видання ZN.UA написало, що державний бюджет України недоотримає 51 млрд грн до кінця року, водночас, за найоптимістичнішим сценарієм, плановий дефіцит держбюджету до кінця 2019-го буде перевищено на 26 млрд грн. Міністерка фінансів України Оксана Маркарова зазначила, що недовиконання бюджету "значне, але контрольоване". За її словами, цифри ZN.UA не збігаються з оперативним прогнозом Мінфіну.

Державний бюджет України недоотримає 51 млрд грн до кінця року. Про це йдеться в статті ZN.UA, опублікованій 20 грудня.

Видання зазначає, що зараз можна говорити "про кризу в держфінансах".

ZN.UA підкреслює, що 2015 року бюджет було перевиконано на 12 млрд грн, у 2016-му – недовиконано на 1 млрд, у 2017-му – недовиконано на 3,6 млрд, у 2018-му – на 9,2 млрд грн.

Згідно з документами, які є у розпорядженні редакції, недонадходження від податкової служби 2019 року становили 7 млрд грн, від митниці – 36 млрд, за іншими статтями, "включно зі знову проваленою "приватизацією" – 25 млрд грн.

"Якби не 17 млрд грн, щедро перераховані Нацбанком на додаток до раніше вже виплачених 47,5 млрд, дірка в держбюджеті наближалася б до 70 млрд. Старожили Мінфіну стверджують, що такої складної ситуації в держфінансах не було вже років 10, навіть на початку війни й економічної кризи при нереформованій податковій і корумпованій митниці", – пише видання.

Міністерство фінансів України зобов'язало низку державних підприємств виплатити як дивіденди за 2018 рік не 30% прибутку, а 90%. "Але в перспективі виплата 90% заробленого тепер не дасть змоги компаніям інвестувати в розвиток потім. Що наступного року може призвести до зниження ВВП", – ідеться в статті.

Уже зараз загроза не втримати граничний обсяг дефіциту держбюджету більш ніж реальна, зауважує ZN.UA. За даними видання, навіть з урахуванням економії держвидатків в обсязі 25 млрд грн плановий дефіцит держбюджету до кінця року буде перевищено на 26 млрд грн, і це оптимістичний сценарій.

Міністерка фінансів України Оксана Маркарова заявила в коментарях у Facebook, що цифри, наведені ZN.UA, "не відповідають дійсності".

Вона додала, що "є недовиконання за 11 місяців і буде за підсумками року". "Воно значне, але контрольоване. Цифри ZN.UA, на жаль (чи на щастя, скоріше), не відповідають тому, що Мінфін має як оперативні прогнози", – написала вона.

20 грудня пресслужба Міністерства фінансів України повідомила у Facebook, що "щороку бюджет України переживає передноворічний ажіотаж видатків".

"Така ситуація є наслідком того, що розпорядники нерівномірно витрачають кошти, виділені на їхні програми, і прагнуть до закінчення року "освоїти" весь обсяг фінансування... Справді, ситуація з виконанням дохідної частини бюджету досить напружена через макроекономічні чинники, проте вона контрольована... Це дозволить провести всі захищені видатки бюджету в необхідному обсязі. Усі видатки по захищених статтях – зарплати, пенсії, соціальні виплати – проводяться за графіком", – заявили в Мінфіні.

З 1 січня 2019 року набув чинності закон № 2629-VIII "Про державний бюджет України на 2019 рік". Доходи бюджету було передбачено в розмірі 1 трлн 26 млрд 131 млн 809,2 тис. грн, витрати – у розмірі 1 трлн 112 млрд 129 млн 997,6 тис. грн. Граничний обсяг дефіциту держбюджету передбачено на рівні 89 млрд 989 млн 320 тис. грн, зокрема загального фонду – 69 млрд 617 млн 200 тис. грн, спеціального фонду – у розмірі 20 млрд 372 млн 120 тис. грн.