Агентство S&P знизило кредитний рейтинг України до переддефолтного

Рейтинг України знизили через зроблену Україною пропозицію про відтермінування виплат за єврооблігаціями на два роки
Фото: depositphotos.com
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poors через зроблену Україною пропозицію про відтермінування виплат за єврооблігаціями на два роки знизило довгостроковий рейтинг країни в іноземній валюті ССС+ до СС.

"Ми вважаємо, що дефолт за боргом держави в іноземній валюті є фактично визначеним. Тому ми знизили довгостроковий рейтинг України в іноземній валюті з CCC+ до CC", – ідеться у повідомленні.

Такий рейтинг означає, що емітент схильний до високого ризику неплатежів; дефолт ще не відбувся, проте S&P Global Ratings вважає його практично неминучим.

S&P уточнило, що з великою ймовірністю знизить рейтинг в іноземній валюті до SD (вибірковий дефолт), оскільки не очікує від уряду платежів за єврооблігаціями, проте після завершення реструктуризації може й підняти його до категорії CCC.

В агентстві зазначають, що Україна пропонує дружню реструктуризацію – без списань частини боргу та з невеликою компенсацією власникам облігацій. Ця пропозиція вимушена і пов'язана зі значним макроекономічним, зовнішнім і фіскальним тиском, спричиненим війною.

Крім того, S&P також знизило до СС із ССC+ рейтинг випущених під держгарантію єврооблігацій "Укравтодору", який слідом за сувереном також запропонував відтермінувати виплати за своїми паперами на два роки.

Контекст:

Агентство Bloomberg 30 червня повідомляло, що Україна вивчає можливість реструктуризації боргу на тлі обмежених джерел фінансування бюджету за умов війни. За підрахунками Bloomberg, до 1 вересня Україна мала б погасити і виплатити відсотки за євробондами на суму $1,4 млрд.

Україна 20 липня запропонувала власникам єврооблігацій із 1 серпня відтермінувати всі виплати за ними та строки погашення на два роки, зберігши поточні ставки прибутковості.