Акціонери "Укрнафти" не запустили процесу поділу компанії – ЗМІ

"Укрнафта" – найбільша нафто- та газовидобувна компанія України, їй належить 537 АЗС
Фото: Укрнафта / Facebook
Акціонери компанії "Укрнафта" на позачергових зборах 17 лютого не ухвалювали рішень, які б запустили поділ "Укрнафти" між двома основними акціонерами – державою та бізнесменом Ігорем Коломойським. Про це один із учасників зборів повідомив агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, жодних рішень щодо спірного газу чи поділу активів не ухвалювали, але схвалили оновлення наглядової ради компанії.

Як пояснює агентство, порядок денний засідання, опублікований на сайті компанії, припускав, що частину активів "Укрнафти" буде передано до статутного капіталу створеного нею ТОВ "Нафта-Актив".

Імовірно, надалі кіпрські компанії Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited та Bordo Management Limited викуплять по 34% (перші дві) та 32% акцій (остання), а "Укрнафта" викупить у них свої акції.

Кіпрські фірми, як пише "Економічна правда", пов'язані з Коломойським і його партнером Геннадієм Боголюбовим.

Контекст:

"Укрнафта" найбільша нафто- та газовидобувна компанія України. Вона має 85 спеціальних дозволів на видобування вуглеводнів, на її балансі 1809 нафтових та 153 газові свердловини. Компанії належить 537 АЗС. Групі "Приват" Коломойського належить 43% компанії, НАК "Нафтогаз України" – 50% + 1 акція.

6 листопада 2021 року колишній бізнес-партнер Коломойського Геннадій Корбан повідомив, що бізнесмен сподівається отримати газ від "Нафтогазу" за ціною $1 тис. за 1 тис. м&³3;. За словами Корбана, ідея Коломойського була в тому, щоб отримати саме обсяг газу, а не гроші, тому що за цей час ресурс значно подорожчав.

9 листопада в "Нафтогазі" заявили, що зараз триває судовий процес між НАК та "Укрнафтою" про стягнення 9,067 млрд м&³3; природного газу та всіх доходів, які "Нафтогаз" отримав або міг отримати від продажу обсягу природного газу. У компанії наголосили, що "Нафтогаз" не погоджується на передання "Укрнафті" спірних обсягів газу.

Процедура підготовки до поділу "Укрнафти" відповідає міжнародним стандартам та українському законодавству, а для оцінки активів, які можуть бути предметом поділу, залучили міжнародних експертів, заявляли в НАК. У "Нафтогазі" мотивували рішення розділити "Укрнафту" також підготовкою "Нафтогазу" до публічного розміщення акцій та залучення міжнародних партнерів і реалізацією ресурсного потенціалу "Укрнафти".

"Нафтогаз" вважає, що це буде легше робити, якщо "Укрнафта" не буде пов'язана із Коломойським", – ішлося в заяві.

26 листопада президент України Володимир Зеленський сказав, що держава не має грошей у бюджеті, щоб розрахуватися з боргом перед Коломойським, тому розглядають питання поділу "Укрнафти" та передання частини її активів структурам акціонера. Президент заявив, що займається цим.

Розділити компанію хотіли до кінця 2021 року, говорив Коломойський. Планам, за його словами, завадили журналісти, які "влаштували кіпіш". Він заявляє, що ініціатор поділу – НАК "Нафтогаз України".