АМКУ оштрафував "ДніпроАзот" Коломойського на 80 млн грн за зупинення виробництва 2018 року

2018 року "ДніпроАзот" був монопольним виробником рідкого хлору в Україні

Фото: azot.com.ua

Антимонопольний комітет України (АМКУ) оштрафував більше ніж на 80 млн грн завод "ДніпроАзот" за зупинення виробництва рідкого хлору 2018 року. Про це 29 грудня повідомляє пресцентр АМКУ.

Встановлено, що у 20172019 роках завод був єдиним підприємством, яке виробляло в Україні рідкий хлор (99% виробництва 2017 року, 78% – 2018-го та 68%  2019 року).

Улітку 2018 року завод на місяць зупинив своє виробництво, пояснивши це високими цінами на газ та відсутністю обігових коштів. На момент зупинення виробництва хлору імпортери займали лише 1% українського ринку, внаслідок чого українські водоканали залишилися без постачання дезінфектора у літній період (пік попиту).

Комітет встановив, що вказані причини зупинення виробництва не відповідають дійсності. Імовірною причиною зупинення могло стати поновлення вигідного договору з "Укрнафтою", яка виробляла аміак на орендованих потужностях "ДніпроАзоту", та підвищення вартості рідкого хлору.

АМКУ зазначає, що технологічний процес очищення питної води безперервний, у зв'язку із чим затримання постачання реагенту могло призвести до епідеміологічної катастрофи національного масштабу. Комітет визнав, що "ДніпроАзот" зловживав монопольним становищем на ринку, й оштрафував підприємство на 80,1 млн грн.

Контекст:

Підприємство "ДніпроАзот" було засновано 1938 року, за даними "Цензор.НЕТ", завод входить до бізнес-групи "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського. Завод є постачальником мінеральних добрив та виробником рідкого хлору для дезінфекції води.

15 червня 2018 року голова правління компанії Сергій Сидоров повідомив у Facebook, що підприємство було зупинено "на невизначений строк". 

Через брак рідкого хлору довелося знижувати водопостачання у Миколаєві. Пресслужба "Київводоканалу" попереджала, що у низці регіонів України може бути нестача питної води через брак рідкого хлору. Наголошували, що Київ мав достатні запаси засобу, а регіональні водоканали змушені були шукати альтернативні способи знезараження води. У підсумку Україна почала постачати рідкий хлор із Румунії

20 липня "ДніпроАзот" відновив виробництво рідкого хлору, проте Україна й далі закуповувала рідкий хлор в інших країнах.