Асоціація виробників феросплавів вимагає відкликати законопроєкт "Про державний екологічний контроль"

Законопроєкт створює значні корупційні ризики, зазначили в асоціації
Фото: УкрФА Українська Асоціація виробників феросплавів / Facebook

Законопроєкт надає Державній екоінспекції контрольні функції в непрофільних для неї напрямах, зокрема у транспортній сфері та галузі державного геоконтролю, підкреслили в Українській асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції.

Законопроєкт про екологічний контроль №3091 необхідно відкликати, оскільки він створює значні корупційні ризики і загрожує тиском на підприємців. Про це йдеться у зверненні Української асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції до голови парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування.

"Принциповим зауваженням до проєкту закону України "Про державний екологічний контроль" (№3091) є виведення екологічного контролю з-під дії закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", що створює передумови для здійснення додаткового тиску контролюючими органами на суб’єктів господарювання без можливості захисту. Це створює значні корупційні ризики", – зазначено у зверненні.

Автори пишуть, що законопроєкт надає Державній екоінспекції контрольні функції в непрофільних для неї напрямах, зокрема у транспортній сфері та галузі державного геоконтролю, що створює ризики – орган контролю може діяти в цих галузях непрофесійно.

31 липня позафракційний народний депутат України Сергій Магера заявив у коментарі Znaj.ua, що законопроєкти про екологічний контроль, ініційовані профільним парламентським комітетом, наділяють екоінспекції необмеженими повноваженнями, які може бути використано для тиску на бізнес.

Президент Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine) Володимир Щелкунов вважає, що проведення екоінспекцією перевірок, які передбачено в законопроєктах про екологічний контроль, може призвести до зупинення промисловості.