БЕБ у Київській області проводить обшуки в постачальників продуктів для Міноборони. АРМА виявило майже 1 млрд грн активів фігурантів

Обшуки проводять у межах кримінального провадження щодо ухилення від сплати податків
Фото: esbu.gov.ua

У Київській області детективи Бюро економічної безпеки проводять обшуки в офісних приміщеннях компаній, які постачають харчові продукти для Міністерства оборони України. Про це 6 серпня повідомила пресслужба БЕБ.

Обшуки проводять у межах кримінального провадження щодо ухилення від сплати податків, уточнили правоохоронці.

"Раніше під час аналізу податкових накладних аналітики теруправління БЕБ з'ясували, що лише протягом 2022–2023 років на адресу Міністерства оборони України здійснено поставку продуктів харчування на загальну суму 14,5 млрд грн із ПДВ. Надалі досудовим розслідуванням було встановлено, що службові особи зазначених підприємств документально оформили ряд безтоварних операцій із придбання й постачання продуктів харчування з підконтрольними компаніями, що мають ознаки фіктивності", – ідеться в повідомленні.

У такий спосіб, а також використовуючи підміну номенклатури й завищення вартості товарів, підприємці безпідставно сформували витрати на податковий кредит із ПДВ. Це, на думку детективів БЕБ, імовірно, дало змогу ухилитися від сплати податків в особливо великих розмірах. Збитки, завдані бюджету, підтверджує відповідний висновок аналітичних матеріалів, які сформували фахівці БЕБ.

Зі свого боку, Агентство з розшуку та менеджменту активів заявило про виявлення на виконання запиту детективів БЕБ активів фігурантів кримінального провадження майже на 1 млрд грн.

Зараз триває досудове розслідування.