Без адаптації price cap до європейських стандартів Україна не зможе синхронізуватися з енергоринком Європи – "Укренерго"

Володимир Кудрицький: Ми ставимося до цієї ідеї виключно позитивно, бо це цільова модель функціонування нашого енергоринку
Фото: eb.com.ua

Щоб об'єднати український енергоринок із європейським, потрібно вирівняти умови їхньої роботи. Про це під час пресбрифінгу повідомив голова "Укренерго" Володимир Кудрицький. Відео опублікували на YouTube-каналі компанії.

"Ми не зможемо об'єднати український ринок із європейським, якщо на українському ринку будуть якісь інші правила гри, ніж на європейському, тобто адаптація price cap, і не тільки їх, наших внутрішніх правил до європейських – це просто невід'ємна, обов’язкова частина об'єднання наших ринків", – сказав він.

Кудрицький наголосив, що в ідеалі цінове регулювання на українському ринку має бути таким самим, як і на сусідніх європейських ринках. Він зазначив, що в такому разі не виникатиме питання, зможе Україна імпортувати електроенергію чи ні.

"Ми ставимося до цієї ідеї виключно позитивно, тому що це цільова модель функціонування нашого енергоринку", – зазначив Кудрицький.

Секретаріат Енергетичної спільноти ЄС підтримав повне скасування Україною цінових обмежень на ринку електроенергії.

Державна енергогенерувальна компанія "Енергоатом" запропонувала НКРЕКП не запроваджувати граничних цін на ринку електроенергії.

Контекст:

НКРЕКП скасувала цінові обмеження на ринку електроенергії з 30 червня 2023 року. Відповідне рішення ухвалили на її засіданні 31 травня.

27 червня НКРЕКП установила нові граничні ціни на оптовому ринку електроенергії.