Чаплига: Укртрансбезпека не займається проблемами безпеки пасажирів, керівництво і далі сидить на потоках

Михайло Чаплига: В Укртрансбезпеці настільки захопилися цим благодатним процесом "обілечування" фур, що абсолютно випустили з уваги безпеку пасажирів
Фото: osn.com.ua

У сфері вантажоперевезень керівництво Укртрансбезпеки може мати "по 2000–3000 у.о." із кожної перевантаженої фури, заявив експредставник уповноваженого Верховної Ради з прав людини, політичний експерт і блогер Михайло Чаплига.

В Україні ринок пасажирських автоперевезень узурпували нелегали, які не забезпечують пільг, страхувань і мінімальних умов комфорту, написав у Facebook експредставник уповноваженого Верховної Ради з прав людини, політичний експерт і блогер Михайло Чаплига.

"І головне – ніхто їм не перешкоджає Проблема в чому? Сірі перевізники не хочуть працювати цивілізовано – тобто, вирушати з автовокзалу. Не кажучи про те, що створюють проблеми й аварійні ситуації на місцях, тому що роблять стихійні зупинки та здійснюють посадку пасажирів під мостами й на трасах, де зупинка заборонена в принципі. Згідно із законом, водії зобов'язані отримувати дозвіл на свою діяльність і вирушати з території автостанції. Згідно із законом, перевізники мають брати пільговиків (учасників бойових дій, пенсіонерів, людей з інвалідністю). Але законодавство нелегали ігнорують. До того ж вони набивають повні маршрутки людей, чим створюють загрозу епідеміологічного характеру, коли в такому вигляді приїжджають у столицю", – підкреслив він.

Блогер додав, що такі перевізники організовують нелегальні стоянки поблизу легальних і в такий спосіб обманюють пасажирів.

"Мабуть, Укртрансбезпека не займається проблемами безпеки пасажирів, оскільки, як мені здається, її нинішнє керівництво занадто захоплене "спадщиною Ноняка" – і далі сидить на потоках. А де гроші зариті? У сфері вантажоперевезень, де, як стверджують злі язики, керівництво Укртрансбезпеки може мати по 20003000 у.о. із кожної перевантаженої фури, які зрештою убивають наші дороги. "Велике будівництво"? Ні, не чули! Але це нехай правоохоронці з'ясовують. Судячи з усього, в Укртрансбезпеці настільки захопилися цим благодатним процесом "обілечування" фур, що абсолютно випустили з уваги безпеку пасажирів. А ще забули, за що насамперед [президент України Володимир] Зеленський звільнив [ексголову Державної служби України з безпеки на транспорті Михайла] Ноняка – причиною був незадовільний стан доріг. Українці скаржилися. Так почалося "Велике будівництво". Тепер Зеленський будує, а нові "ноняки", схоже, продовжують ці дороги вбивати", – написав Чаплига.

Він вважає, що профільне міністерство має звернути увагу на цю ситуацію.

"Втрутитися тут, звичайно, має голова МІУ і контролювати діяльність Укртрансбезпеки. Тому що коли там коїться беззаконня – це насамперед кидає тінь на нього: а чи здатен він контролювати своїх підлеглих? Чи знає він, що там відбувається? Чи бачить він узагалі відчай людей? Тож виникає резонне запитання до Укртрансбезпеки, профільного міністерства, правоохоронних органів: чому роками не вирішують цієї проблеми? Чому нелегали не просто не виходять із тіні, а й починають поводитися ще нахабніше? Хто "кришує" весь цей тіньовий бізнес із виведення необмеженої кількості готівки? Упевнений, що політична воля могла б розв'язати цю проблему. Тому хотілося б почути офіційні коментарі компетентних органів і осіб: що саме роблять у цьому напрямі?" – підсумував блогер.

Укртрансбезпека – центральний орган виконавчої влади, він реалізує державну політику у сфері безпеки на автотранспорті загального користування, міському електротранспорті, залізничному, морському і річковому – окрім сфери безпеки мореплавства суден флоту рибного господарства.