Через невигідні контракти із забудовниками держава може втратити 12 тис. квартир, які могли отримати військові та пільговики – нардеп Юрченко

Олександр Юрченко: Держава недоотримає приблизно дві третини від того, що мала отримати по тих об'єктах, які вже будуються на землях "Пущі- Водиці"
Фото: Олександр Юрченко / Facebook
В обмін на землі державного агропідприємства "Пуща-Водиця", які забудовують житлом, держава в особі підприємства і Фонду держмайна має отримати свою частку квартир, але підписані щодо цього договори невигідні державі, пише позафракційний нардеп Олександр Юрченко.

Держава недоотримає 12 тис. квартир унаслідок підписання невигідних контрактів на забудову землі "Пущі-Водиці" в Києві. Про це на своїй сторінці у Facebook 21 січня заявив нардеп Олександр Юрченко.

"Є таке державне агропідприємство "Пуща-Водиця", керує ним Фонд державного майна України. ДП має великі масиви землі в Києві та навколо нього – і ця земля має велику вартість для девелоперів. Останні мінімум 7–10 років за ці ділянки йде запекла боротьба забудовників, які хочуть побудувати там мільйони квадратних метрів житла. У бік цього району – на Виноградар – зараз київська влада будує метро. В обмін на землю держава в особі підприємства та Фонду держмайна мала б отримати свою частку житла. Станом на зараз держпідприємство "Пуща-Водиця" має вкрай невигідні та явно корупційні угоди із забудовником. За цими угодами держава недоотримає тисячі квартир", – написав Юрченко.

За даними політика, загалом під забудову вже передано 306,5 га землі агрокомбінату "Пуща-Водиця", на площі 80 га вже ведуть будівництво. Ще на 119 га будівництво незабаром розпочнуть, зараз там триває так звана нульова стадія – проєктування, отримання дозволів тощо. Розподіл квартир відбувається на стадії завершення проєктної документації та одержання дозволів на будівництво.

"За інвестиційними договорами "Пущі-Водиці" середньозважена доля держави становить 4,7% житлової площі об'єктів. При тому, що середньоринкова доля власника землі – 15%. Тобто держава недоотримає приблизно дві третини від того, що мала отримати по тих об'єктах, які вже будуються на землях "Пущі-Водиці", – написав нардеп.

За його даними, уже розподілено площі 57,4 тис. м&³2;, на них будівництво вже розпочато, ще приблизно 117 тис. м&³2; держава недоотримає за середньоринковими показниками.

"У грошах ці 117 тис. м&³2; – це приблизно 2,3 млрд грн (якщо рахувати за середньозваженою ціною в 21 тис. грн за 1 м&³2; без ПДВ для об'єктів, які введено в експлуатацію, та 18 тис. грн без ПДВ для тих, що на стадії будівництва). У квартирах – це від 2,5 до 3 тис. однокімнатних квартир, – стверджує народний депутат. – Орієнтовна площа об'єктів на нульовій стадії (будівництво ще не розпочате) – 4 млн 116 тис. м&³2;, доля державного підприємства – 191 тис. м&³2;, недоотримано приблизно 426 тис. м&³2;. Тобто на наших очах державу планують "кинути" ще приблизно на 9–10 тис. однокімнатних квартир за цінами на нульовій стадії. У грошах це приблизно 5,2 млрд грн. Загалом тільки на забудові землі одного держпідприємства державу вже "кинули" на 2,3 млрд і планують ще "докинути" на 5,2 млрд. Загалом сума збитків виходить 7,5 млрд грн, або приблизно 12 тис. однокімнатних квартир".

Він зазначив, що це житло могли б отримати ті, хто роками стоїть у чергах на житло – військові, родичі загиблих, колишні заручники бойовиків, переселенці, лікарі й учителі.

"Це борг держави перед тими, на кого вона спирається. У Фонді держмайна це нікого не хвилює. У грудні відбувся конкурс на посаду директора агрокомбінату "Пуща-Водиця", виграв Юрій Іоананов. Із нетерпінням чекаю, як [голова Фонду держмайна Дмитро] Сенниченко з Іоанановим ініціюють розрив або перегляд договорів із забудовником на користь держави, – заявив політик. – Укотре пересвідчуюся в тому, що НАБУ переслідує лише невинних! Дуже прошу пана [директора НАБУ Артема] Ситника, якого офіційно визнали корупціонером, нарешті звернути увагу на справжні, а не вигадані злочини, скоєні держслужбовцями (якщо він ще не в "долі")".