Чотирьом українським авіакомпаніям держава заплатила за вивезення українців із закритих на карантин країн

Польоти були навесні 2020 року
Фото: SkyUp Airlines / Facebook
Українським авіакомпаніям SkyUp, Azur Air Ukraine, "Міжнародні авіалінії України" та "Роза вітрів" виплатили компенсації від держави за евакуаційні рейси у першій половині 2020 року. Про це 31 грудня 2021 року поінформувало у Facebook Міністерство інфраструктури України.

"Міністерство інфраструктури України забезпечило часткове відшкодування витрат, які понесли українські авіакомпанії у березні 2020 року. Тоді авіаперевізники здійснювали міжнародні авіарейси на нерегулярній основі з метою повернення українських громадян додому у зв’язку із запровадженням карантинних обмежень", – ідеться в повідомленні.

За даними міністра інфраструктури Олександра Кубракова, авіаперевізники отримали понад 60,7 млн грн.

"Особливістю цих рейсів було те, що вони вилітали з України без пасажирів, тобто без комерційного завантаження. Основним завданням тоді було максимально оперативно повернути українських громадян додому в умовах, коли країни по всьому світу запроваджували жорсткий локдаун. Я дуже вдячний українським авіакомпаніям за те, що тоді вони змогли максимально швидко відповісти на глобальні виклики", – заявив він.

Міністр наголосив, що "у таких критичних ситуаціях у держави немає необхідної гнучкості для швидкого прийняття рішень, щоб відповідати на такі загрози".

"Це один із яскравих прикладів того, чому Україні в сучасному світі потрібен державний авіаперевізник Ukraine National Airlines", – пояснив Кубраков.

Контекст:

Наприкінці 2019 року в Китаї виник спалах коронавірусної інфекції. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Із 12 березня в Україні через поширення COVID-19 ввели карантин, а із 17 березня зупинили авіаційне сполучення з іншими країнами. Українців повертали додому нерегулярними авіарейсами.

Лише у березні додому повернулося майже 100 тис. українців.

Станом на 27 квітня авіарейси в Україну готували із 26 точок світу.