Дефіцит електроенергії в найшвидший спосіб можна покрити вітровими електростанціями – ДТЕК ВДЕ

Селищев вважає, що потрібно запровадити механізм страхування інвестицій у "зеленій" енергетиці
Фото: Олександр Селищев / Facebook

Україні потрібно прискорити будівництво нових вітроелектростанцій, щоб зменшити дефіцит потужності в енергосистемі, який виник через російські обстріли енергетичної інфраструктури. Про це написав у своєму блозі на "Економічній правді" генеральний директор ДТЕК ВДЕ Олександр Селищев.

"У найближчій і середньостроковій перспективах найкраще підхопити втрачене може вітрова генерація", – заявив Селищев.

Він зазначив, що будівництво вітроелектростанцій триває приблизно рік. За даними Української вітроенергетичної асоціації, в Україні можна звести 4–5 ГВт потужностей протягом кількох років. Селищев наголосив на необхідності впровадження заходів для пришвидшення початку будівництва ВЕС інвесторами. Він указав на потребу створення механізму корпоративного PPA (довгострокові договори купівлі-продажу "зеленої" електроенергії приватними компаніями).

"Виробники електрики з ВДЕ не можуть залучати міжнародні гроші, тому що немає гарантованої ціни продажу електроенергії на тривалий період, умовно – на 10 років", – сказав топменеджер.

"Набагато легше це робити, коли банки бачать, що проєкт ВДЕ після введення в експлуатацію буде певний період мати визначену дохідність за контрактом", – додав він.

Селищев вважає, що потрібно запровадити механізм страхування інвестицій.

"Держава запустила механізм страхування з обмеженими сумами – до 200 млн грн для нових проєктів. Однак вирішення питання дефіциту енергетичних потужностей потребує більших лімітів, бо вкладати маємо мільярди", – додав він.

Також важливим завданням він назвав подолання проблеми заборгованостей перед виробниками "зеленої" електроенергії. Будувати ВЕС готові переважно ті компанії, які вже мають досвід на українському ринку і розуміють, як реалізовувати такі проєкти, вважає керівник.

Контекст:

ДТЕК побудував і ввів в експлуатацію першу чергу Тилігульської ВЕС потужністю 114 МВт у Миколаївській області. Це перша у світі вітроелектростанція, яку побудували в умовах війни.