Держаудитслужба пропонує розкривати деталі будівництва доріг для фінконтролю – Басалаєва

Після реформи дорожнього будівництва дороги будують швидше, однак контролювати якість робіт стало важче, зазначила Алла Басалаєва
Фото: Державна аудиторська служба України / Facebook

Деталі показників вартості будівництва й ремонту доріг мають бути відкритими для громадськості. Про це заявила голова Державної аудиторської служби Алла Басалаєва у своїй колонці на "Економічній правді".

Наприкінці 2023 року, за ініціативи ДАСУ, в Державному агентстві відновлення та розвитку інфраструктури створили робочу групу для вдосконалення й прозорості цієї системи.

"Позиція Державної аудиторської служби незмінна: укрупнені показники вартості мають бути розшифрованими й відкритими для громадськості. А також контролюючим органам мають надаватися всі документи, які підтверджують виконання робіт, розрахованих на підставі УПВ (укрупнення показників вартості."ГОРДОН")", – зазначила Басалаєва.

Вона додала, що після реформи дорожнього будівництва, яку провели 2022 року, дороги будують швидше. Однак контролювати якість робіт стало важче через укрупнення показників вартості, які об'єднують кілька видів робіт без розшифрування техніки, матеріалів і трудових ресурсів, котрі використовують. Ці деталі стали комерційною таємницею, що дає змогу замовникам і підрядникам уникати надання підтверджувальних документів.

"Сьогодні будівельні роботи намагаються вести швидко, але вони – з "багатьма невідомими"… Комерційна таємниця закриває аудиторам доступ до перевірки будь-яких документів. Адже в нормативних положеннях, на базі яких почали застосовуватися УПВ, міститься формулювання: "Будь-які підтверджуючі документи й розрахунки не надаються", – зазначила Басалаєва.

Норма прибутку в будівництві прив'язана до вартості будматеріалів, що може призвести до завищення цін з боку підрядників, які закладають більший прибуток, написала керівниця ДАСУ. База даних цін на дорожні роботи, яку підтримує державна наукова установа, ґрунтується на комерційних пропозиціях, що не підлягають перевірці й аналізу, що також може призвести до завищення цін. ДАСУ дійшла таких висновків після проведення аудиту "Укравтодору" й ревізії регіональних підрозділів агентства торік.