Державне фінансування партії "Слуга народу" відновили

Партія знову отримала державне фінансування
Фото: Слуга народу / Facebook
У березні Національне агентство з питань запобігання корупції передало в Нацполіцію повідомлення про ознаки кримінальних злочинів у звітах чотирьох політичних партій.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відновило державне фінансування партії "Слуга народу. Про це повідомляє пресслужба агентства.

"За результатами перевірки уточнювальних звітів партії "Слуга народу" за I і II квартали 2020 року НАЗК відновило державне фінансування статутної діяльності політичної партії", – ідеться в повідомленні. Наказ про відновлення фінансування датовано 26 березня.

У березні НАЗК затвердило 32 висновки за результатами аналізу звітів політичних партій. У звітах семи партій виявили ознаки адміністративних порушень.

Також минулого місяця агентство передало в Нацполіцію повідомлення про ознаки кримінальних злочинів у звітах таких політичних партій: Блок Вілкула "Українська перспектива", "Конгрес українських націоналістів", "Слуга народу", "Блок Кернеса – Успішний Харків".

На початку березня НАЗК зупинило державне фінансування "Слуги народу" через ознаки кримінальних злочинів у звітах. Раніше журналісти-розслідувачі Bihus.info виявили, що 2019 року партію фінансували фірми з ознаками фіктивності, пов'язані з Олегом Семеновим, радником голови Херсонської облради Владислава Мангера – фігуранта у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк.

Голова партії, нардеп Олександр Корнієнко заявив, що у звітах немає ознак кримінальних порушень, є лише технічні недоліки. Він анонсував, що у третьому кварталі партія оприлюднить фінансовий звіт, де вкаже всіх своїх спонсорів.

Аналітики руху "Чесно" в січні підрахували, що більшу частину державного фінансування цьогоріч у розмірі 345,8 млн грн передбачено для партії "Слуга народу". На другому місці опинилася "Опозиційна платформа – За життя" (104,6 млн грн), а на третьому – "Європейська солідарність" (99,7 млн грн).

У 20202021 роках НАЗК виявляло грубі порушення і зупиняло держфінансування й інших партій – "Батьківщини" та "Голосу". У березні 2021 року керівники всіх фракцій парламенту подали в Раду законопроєкт, що позбавляє НАЗК права виявляти фіктивні витрати партій.