Директор програм Центру Разумкова про купівлю "Метінвестом" "Покровської вугільної групи": Це має позитивно вплинути

Володимир Омельченко: Для регіону, якщо з'явився хороший інвестор і підуть інвестиції, це теж, звичайно, непогано

Фото: Володимир Омельченко / Facebook
У групи "Метінвест" є бажання і можливість інвестувати в інфраструктуру та виробництво Донбасу, а для регіону прихід компанії в "Покровську вугільну групу" – позитивний крок, вважає директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

Купівля контрольного пакета акцій "Покровської вугільної групи" групою "Метінвест" буде позитивним кроком для України, заявив у коментарі "Обозревателю" директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"Метінвест" – компанія велика, вона має хороші показники експорту своєї продукції і володіє серйозними фінансовими ресурсами, тому в неї є бажання і можливість інвестувати в інфраструктуру та виробництво даного регіону. Це повинно надати свій позитивний вплив. Крім того, для регіону, якщо з'явився хороший інвестор і підуть інвестиції, це теж, звичайно, непогано. Тому що зайві робочі місця не завадять", – сказав він.

З переходом "Покровської вугільної групи" під контроль "Метінвесту" Україна зможе позбутися залежності від імпорту коксівного вугілля, прогнозує експерт.

Придбання шахтоуправління "Покровське" дасть "Метінвесту" змогу повністю забезпечувати своє виробництво коксівним вугіллям і позитивно вплине на кредитний рейтинг групи, зазначає міжнародне рейтингове агентство Moody's.

"Метінвест" 2021 року придбав активи кількох підприємств, головні з яких – шахтоуправління "Покровське" і Свято-Варваринська збагачувальна фабрика, вони видобувають вугілля, збагачують його і продають у вигляді вугільного концентрату.

У "Метінвесті" зазначили, що здобуття ефективного контролю над "Покровською вугільною групою" стало можливим завдяки придбанню частки в цьому бізнесі в липні 2018 року в розмірі 24,77%, а також опціону на купівлю решти 75,22% у інших співінвесторів за умови наявності всіх необхідних державних та інших дозволів.

У жовтні 2020 року "Метінвест" дістав схвалення Антимонопольного комітету України строком на один рік на здобуття контролю над деякими підприємствами, що увійшли до складу "Покровської вугільної групи". АМКУ встановив низку умов під час надання дозволів. Угоду потрібно було завершити протягом року після дати схвалення.

"Інтерфакс-Україна" зазначає, що у 2019–2020 роках, беручи до уваги потенційну інтеграцію з "Метінвестом", "Покровська вугільна група" реструктурувала значну частину своїх кредитів та позик, і станом на 31 грудня минулого року її зовнішня заборгованість становила $535 млн.

Основними акціонерами "Метінвесту" є група СКМ (71,25%) і "Смарт-холдинг" (23,75%), які спільно керують компанією.