"Диверсія проти споживачів". Нацкомісія анулювала ліцензію "Донецькоблгазу" на розподіл газу

Майже половину акцій "Донецькоблгаз" арештували
Фото: Київоблгаз / Facebook
14 квітня анулювали ліцензію ПАТ "Донецькоблгаз" на розподіл газу, проінформувала Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

"Дії "Донецькоблгазу" – це не просто повторне порушення ліцензійних умов, це диверсія проти споживачів, проти країни. Адже минулого місяця підприємство відключало від газопостачання теплокомуненерго попри чітку позицію регулятора, оператора газотранспортної системи, НАК "Нафтогаз України" щодо неприпустимості таких відключень", – заявив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Він підкреслив, що "державі не потрібен ліцензіат, що накопичує борги перед оператором ГТС та відключає теплокомуненерго".

Перевірку "Донецькоблгазу" комісія проводила за зверненням ТОВ "Оператор газотранспортної системи України".

"Було встановлено, що ліцензіат двічі протягом 2020 року не виконав умови відповідного договору з транспортування природного газу, укладеного з ТОВ "Оператор газотранспортної системи України", у частині оплати вартості щодобових небалансів за газові місяці жовтня, листопада та грудня 2020 року. Це призвело до того, що заборгованість ПАТ "Донецькоблгаз" станом на 16 березня 2021 року за врегулювання щодобових небалансів за вказані газові місяці минулого року склала 353,9 млн грн (з ПДВ), або 87,12% від загальної їх вартості", – пояснили в НКРЕКП.

Ліцензію на право здійснення господарської діяльності з розподілу природного, нафтового газу та газу (метану) вугільних родовищ анулюють із 1 серпня 2021 року, уточнив регулятор.

"Переважна кількість мереж підприємства – це державна власність. Тому ми звертаємося до Міненерго, Фонду державного майна, НАК "Нафтогаз України" як власника 38% акцій "Донецькоблгазу" з тим, щоб вони визначилися, якому підприємству будуть передані ці мережі", – сказав Тарасюк.

У НКРЕКП мають намір до 1 серпня видати ліцензію "новому підприємству, яке почне діяльність з чистого листа".

Контекст:

Нинішніх власників "Донецькоблгазу" пов'язують з українським бізнесменом-утікачем Сергієм Курченком, повідомляло видання LIGA.net. Курченко потрапив під санкції Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) України.

Служба безпеки України веде досудове розслідування щодо незаконних дій посадовців ПАТ "Донецькоблгаз", спрямованих на пошкодження об'єктів, що мають важливе господарське й оборонне значення. Кримінальне провадження відкрили за фактом вчинення посадовцями "Донецькоблгазу" диверсії.

Компанія "Донецькоблгаз" від 6 березня припинила постачання газу на об'єкти "Донецьктеплокомуненерго" через "велику заборгованість" перед "Нафтогазом". В облгазі повідомили, що компанія "Донецьктеплокомуненерго" завдає державі щодобових збитків від несанкціонованого споживання газу в розмірі 150 млн грн на місяць.

Мер Слов'янська Вадим Лях повідомив, що через припинення постачання газу в місті припинили працювати котельні. Така сама ситуація склалася й у містах Лиман, Краматорськ, Дружківка та Костянтинівка.

Увечері того самого дня в області почали відновлювати подання газу. 7 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль говорив про повне відновлення газопостачання.

Через відключення котелень у Донецькій області зареєстрували 82 кримінальні провадження, про це 10 березня повідомив Шмигаль. За його даними, від газу відключали 59 котелень.

Секретар РНБО Олексій Данілов говорив 11 березня, що "Донецькоблгаз" можуть повернути в держвласність.

19 березня у СБУ повідомили, що Шевченківський райсуд Києва наклав арешт на 49,99% акцій "Донецькоблгазу" й передав їх в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.