Для непобутових споживачів тарифи на електроенергію з 1 квітня зростуть на 5–20% – економіст Герус

Герус: Згодом подорожчають й інші товари
Фото: Andriy Gerus / Facebook

Що вище зараз підніметься ціна на електроенергію для бізнесу, то більше потім вона зросте для населення, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" економіст Андрій Герус.

Рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), про зміну вартості розподілу і постачання електроенергії з 1 квітня 2018 року призведе до зростання тарифів для непобутових споживачів на 5–20%, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" економіст Андрій Герус.

"Подорожчання послуг обленерго означає зростання тарифів для непобутових споживачів: для малого, середнього, великого бізнесу, бюджетних установ та організацій (шкіл, лікарень, садочків, училищ, університетів). Це зростання буде складатися зі зростання ціни електроенергії на 6,1% (це десь 85% у фінальному тарифі для споживача) та збільшення витрат на її транспортування (це тарифи обленерго, їхня частка – менше ніж 15% у фінальному тарифі для споживача). Тобто для непобутових споживачів тарифи на електроенергію з 1 квітня зростуть на 520% залежно від області", – зазначив економіст.

За його словами, у виграші залишиться компанія ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова.

"Навіть підвищення тарифів для підприємств – це прямий уплив на населення. Тому що тариф на електроенергію закладено у вартість усіх товарів і послуг. Наприклад, водоканал через зростання ціни електроенергії вже підвищив тарифи на воду для населення на 520%. Згодом подорожчають й інші товари. І подорожчання для населення може бути, оскільки, відповідно до закону, тарифи для населення і промисловості повинні бути однаковими до кінця 2019 року. Зараз же тариф для непобутових споживачів на 150% вищий, ніж для населення. У теорії ціни можуть значно зрости. Тому що вище зараз заганяють ціну для бізнесу, то більше потім вона зросте для населення. Хто виграє в підсумку? ДТЕК Ахметова – вони забирають понад 50% грошей із тарифів. Для них доходи зростуть на 10 млрд грн у 2018 році", – наголосив Герус.

Згідно з рішенням НКРЕКП, оптова ринкова ціна на електроенергію в Україні з 1 січня 2018 року зросла на 9,5%. Підвищення зумовлене інфляцією, зростанням зарплат, девальвацією гривні, а також підвищенням цін на газ на 16,7% і на вугілля на 38,3%, вартість якого розраховують на основі європейського індексу з урахуванням доставки в Україну (формула "Роттердам плюс").