До держбюджету України надійшло понад $1,2 млрд гранту від США – Мінфін

США надали Україні грант через цільовий фонд Світового банку
Фото: bank.gov.ua
До держбюджету України 29 березня надійшли грантові кошти від США. Про це повідомила пресслужба Міністерства фінансів України у Facebook.

Грант у розмірі $1 млрд 253 млн США надали через цільовий фонд Світового банку в межах четвертого додаткового фінансування для проєкту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE).

"Грантове фінансування буде спрямоване на забезпечення часткового відшкодування видатків держбюджету, зокрема, на пенсійні виплати, підтримку окремих програм державної соціальної допомоги (допомоги для внутрішньо переміщених осіб), забезпечення оплати праці працівників державних органів, працівників Держслужби України з надзвичайних ситуацій та працівників вишів", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

США послідовно підтримують Україну в боротьбі з російською агресією. Зокрема надають військову допомогу Україні. Загалом Сполучені Штати виділили Україні допомогу у сфері безпеки на суму понад $33,2 млрд з моменту приходу до влади адміністрації президента Джо Байдена, зокрема понад $32,5 млрд з початку повномасштабного вторгнення Росії, зазначили в Пентагоні 20 березня.

Окремо у Сполучених Штатах ухвалили закон про лендліз для України, згідно з яким США зможуть позичати або здавати в оренду засоби захисту Україні та іншим країнам Східної Європи. Амбасадорка України у США Оксана Маркарова пояснила, що для оборонної допомоги Україні міноборони США поки використовує програми безоплатного надання зброї, а лендліз – це додатковий інструмент, який використають у разі потреби.

Також США надають Україні фінансову й гуманітарну допомогу.

У грудні на розгляд Конгресу внесли законопроєкт про держфінансування на 2023 рік, який передбачає виділення $44,9 млрд допомоги Україні й союзникам по НАТО для протистояння російській агресії.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів 28 березня, що Україна з початку 2023 року отримала приблизно $5 млрд підтримки від Євросоюзу й понад $2 млрд від США.