До українського посольства після вибухів у Бейруті по допомогу звернулося 56 громадян України

Вибухи в Бейруті сталися 4 серпня
Фото: EPA

Посольство України в Лівані вже виплатило одноразову матеріальну допомогу 16 українцям, які постраждали під час вибухів у Бейруті, розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

До посольства України в Лівані після вибухів у порту Бейрута по допомогу звернулося 56 українців. Про це на брифінгу 13 серпня в Києві сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Кулеба нагадав, що під час вибухів загинув громадянин України.

"Станом на вчорашній вечір у посольство України в Лівані надійшли звернення від 56 громадян України про отримання матеріальної допомоги у зв'язку з руйнуванням їхніх жител і незначними тілесними ушкодженнями. Посольство вже виплатило одноразову допомогу 16 громадянам України. Ми нікого не залишимо в біді, будемо всім допомагати в міру наших можливостей. Кожен українець за кордоном має знати, що може розраховувати на МЗС", – заявив міністр. 

Потужний вибух у порту Бейрута стався увечері 4 серпня. У прилеглих до порту районах столиці Лівану пошкоджено або зруйновано багато будинків. Агентство Reuters писало з посиланням на очевидців, що вибух був такої сили, що його відчули навіть мешканці столиці Кіпру Нікосії, майже за 200 км від Бейрута. Телеканал Al Jazeera повідомив, що вибуховою хвилею автомобілі закинуло на дах заводу заввишки приблизно три поверхи.

Жертвами стало 220 осіб.

Губернатор ліванської столиці Марван Аббуд розповів, що внаслідок вибуху без даху над головою залишилося до 300 тис. осіб. Збитки від вибуху можуть сягнути $15 млрд, заявив він.

За попередньою інформацією, вибух стався на складі аміачної селітри після пожежі, зумовленої зварювальними роботами.

За даними Reuters, влада Лівану ігнорувала пропозиції митниці про реекспорт або продаж 2750 тонн аміачної селітри, конфіскованої із судна Rhosus (воно належало російському бізнесменові Ігорю Гречушкіну) в порту Бейрута. Як розповів співрозмовник агентства, команда інспекторів попередила, що, якщо селітру не вивезти, "у повітря може злетіти весь Бейрут".

Вибух і його наслідки викликали масові протести, на тлі яких 10 серпня у відставку пішов уряд Лівану.