ДТЕК вітає розслідування і виявлення реальних причин кризи в енергетиці – заява компанії

ДТЕК закликала українські ЗМІ "зберігати інформаційну гігієну і не підігрувати політично-мотивованим організаціям"
Фото: dtek.com
Нинішня криза на ринку електроенергії – це наслідок фундаментальних економічних помилок адміністративного втручання в ціноутворення і спотворення європейських принципів регулювання, заявили в енергетичній компанії ДТЕК.

Компанія ДТЕК переконана в необхідності аналізу фундаментальних причин кризової ситуації на ринку електроенергії і вітає будь-які ініціативи з пошуку об'єктивних причин ситуації, що склалася, ідеться в повідомленні, оприлюдненому пресслужбою у ЗМІ 11 лютого.

"В українських ЗМІ поширено політичні заяви про нібито скаргу в АМКУ, яка спрямована виключно на дискредитацію одного учасника ринку. Повідомлення у ЗМІ підкріплюють прямими звинуваченнями в нібито "штучному дефіциті електроенергії" і "ситуації, яка загрожує віяловими вимкненнями електроенергії". Такі заяви мають політичний характер і є маніпулятивними. Їхня мета – перекласти відповідальність за кризу в галузі на одного учасника ринку", – зазначено в релізі.

ДТЕК закликала українські ЗМІ "зберігати інформаційну гігієну і не підігрувати політично-мотивованим організаціям".

Компанія підтверджує, що енергетична галузь зараз у стані глибокої кризи, через яку зростає заборгованість в енергосистемі, скорочено витрати на ремонти та інвестиції в основне обладнання всіх видів генерації в Україні. Як наслідок, фіксують зростання аварійності та падіння надійності енергопостачання країни, зазначили у ДТЕК.

"Нинішня криза на ринку електроенергії – це наслідок фундаментальних економічних помилок адміністративного втручання в ціноутворення і спотворення європейських принципів регулювання, допущених протягом 2019–2021 років", – повідомили в компанії.

Це призвело до того, що фінансовий дефіцит галузі з моменту запуску нової моделі ринку 2019 року вже перевищує 50 млрд грн, підкреслили у пресслужбі.

"Попри таку винятково критичну ситуацію в галузі, теплова генерація ДТЕК, відповідаючи на потребу енергосистеми в маневрених потужностях, уже кілька місяців працює у повному складі обладнання. Теплова генерація змушена була працювати більше за прогнозний баланс Міненерго, оскільки АЕС не вийшли вчасно з ремонтів та аварійно туди йшли в розпал осінньо-зимового періоду. Це стало основною причиною значного зниження запасів вугілля на ТЕС у січні", – пояснили у ДТЕК.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль говорив, що на складах українських вугільних ТЕС низькі запаси вугілля і в разі потреби запустять газомазутові блоки, а вугільні блоки переведуть на спалювання газу. 17 січня Україна попросила екстрену аварійну допомогу у Білорусі для недопущення вимкнень споживачів, писало агентство "РБК-Україна". У "Центренерго" заявили 19 січня, що причина браку вугілля – прорахунки під час планування прогнозного балансу виробництва електроенергії.