"Дуже гарна зарплата". Мельник розповів, скільки платитимуть співробітникам Бюро економічної безпеки

Зарплата в БЕБ порівнянна із зарплатою у ДБР
Фото: National Bank оf Ukraine – Національний банк України / Flickr
Співробітники Бюро економічної безпеки (БЕБ) отримуватимуть зарплати приблизно 60 тис. грн на місяць з урахуванням надбавок. Про це очільник відомства Вадим Мельник заявив виданню LB.ua в інтерв'ю, опублікованому 17 вересня.

"Дуже важливе бажання працювати і вдосконалюватися за ту зарплату, яка буде, – від 40 тис. грн, і це тільки посадовий оклад. Коли врахувати надбавки за вислугу тощо, то люди зможуть отримувати 60–70 тис. грн. Це дуже гарна зарплата, вона має мотивувати вдосконалюватися", – сказав він.

Очільник БЕБ погодився, що така зарплата порівнянна із зарплатою в Державному бюро розслідувань.

"Зараз думаю над тим, де взяти аналітиків. Гарні аналітики – це не спеціалісти з IT-аналізу, а фахівці, здатні розуміти специфіку бізнес-процесів. Можливо, хтось із спеціалістів фінансового моніторингу. Зараз над цим працюємо. Хочу передбачити у штаті цивільних аналітиків", – пояснив Мельник.

Сам він говорив 14 вересня, що його зарплата як директора БЕБ становитиме приблизно 120–130 тис. грн на місяць, водночас премій не передбачено.

Контекст:

Закон про створення БЕБ Верховна Рада ухвалила у другому читанні 28 січня. Президент України Володимир Зеленський підписав його 22 березня.

У законі йдеться про те, що БЕБ – це центральний орган державної влади, правоохоронний орган, який має виявляти, припиняти, розслідувати і розкривати кримінальні злочини у сфері економіки, що становлять загрозу для життєво важливих інтересів України, а також запобігати їх скоєнню. Бюро нададуть відповідні повноваження Служби безпеки України та податкової міліції. Роботу БЕБ безпосередньо координуватиме Кабмін.

Уряд на засіданні 12 травня ухвалив постанову про створення БЕБ.

У новому відомстві працюватиме 4 тис. людей, його директора вибрали на відкритому конкурсі. На конкурс заявки подало 59 учасників, допустили 48. В останній етап конкурсу потрапило троє кандидатів: Мельник; член ради Нацбанку України, екснардеп від Партії регіонів Василь Горбаль і прокурор Офісу генпрокурора Аттіла Ковчі. Мельник виграв конкурс, і його призначили на посаду голови Бюро економічної безпеки 20 серпня.

Згідно із законом, роботу бюро мають запустити, а Державну фіскальну службу ліквідувати до 25 вересня, але Мельник говорив, що зробити цього не встигнуть.