Економіст Кухар заявив, що звільнений менеджмент НАК "Нафтогаз" продавав дешевий газ для населення Фірташу

Михайло Кухар: Пільгова ціна. В умовах нестримного зростання світових цін. Для населення... А вийшло – для комерційних клієнтів Фірташа
Фото: Kukhar Mykhailo / Facebook
Звільнена команда менеджерів НАК "Нафтогаз України" дала можливість компанії Дмитра Фірташа заробити на перепродажі бізнесу дешевого газу українського видобування, який було призначено тільки для населення. У підсумку у вересні "пільгового" газу для українців уже не буде, написав у Facebook головний економіст Ukraine Economic Outlook Михайло Кухар.

"У березні цього року, коли стало зрозуміло, що "європейську" ціну, вищу за $300, населення не потягне, [президент України Володимир] Зеленський запитав у [тодішнього голови НАК Андрія] Коболєва: "Що робити?" І відповідь було знайдено: "Збити ціну на внутрішньому ринку з 10 грн до 7,40–7,80 грн завдяки "місцевому видобуванню", – написав Кухар.

Він зазначив, що водночас компанія Фірташа "Йе Енергія", на яку припадає 70% постачання газу побутовим споживачам, уклала з "Нафтогазом" договір, згідно з яким могла перепродувати куплений у НАК за низькою ціною газ для населення бізнесу за ринковими цінами.

"Облгази Фірташа", які контролюють насправді 70% постачання населенню, отримують 81% газу для нього і... прогнозовано, понад 11% від цього обсягу (який для них надлишковий від початку) – продають на комерційному ринку. Тобто по більше ніж 10 грн промисловим підприємствам. Виходить суперприбуток у проєкті, який президент Зеленський придумав за допомогою своїх радників і схвалив особисто. Пільгова ціна. В умовах нестримного зростання світових цін. Для населення... А вийшло – для комерційних клієнтів Фірташа", – пояснив Кухар.