Експерт: Якщо не побудуємо архітектуру оборонних закупівель зараз, залишимося з дефіцитом зброї і знищимо внутрішній ринок

Тамерлан Вагабов: Без чіткої структури немає порядку й аудиту рішень, а це створює ризики неефективного використання державних ресурсів
Фото: 1news.az

Україна має терміново навести лад у системі оборонних закупівель, і якщо цього не зробити зараз, ЗСУ зіткнуться з постійним дефіцитом зброї, а український ринок озброєнь не зможе розвинутися. Про це написав у своєму блозі для "Економічної правди" колишній радник голови Агентства оборонних закупівель (АОЗ) і екскерівник Офісу реформ МВС Тамерлан Вагабов.

Щоб оперативно задовольняти потреби підрозділів, необхідно створити ефективну інфраструктуру і структуру закупівель, чітко розподілити повноваження й відповідальність учасників процесу, а також налагодити зв'язок із виробниками, вважає він. Вагабов зазначив, що АОЗ не змогло виконати це завдання за два роки своєї діяльності.

"У нас було достатньо часу і можливостей це зробити, але, на жаль, ця робота досі виконана лише частково", – написав Вагабов.

Він зазначив, що у спеціалістів агентства мають бути контакти на ринку з надійними виробниками й експертами, що дасть змогу уникнути залучення посередників і зменшити корупційні ризики та ризики зриву контрактів. Крім того, вони мають уміти проводити "філігранну дипломатично-бюрократичну роботу", коли потрібна зброя розташована в політично складних для України країнах. Співробітники мають розумітися на транзитних та експортних процедурах і знати матеріальну частину, а також знати мови виробників і постачальників.

Після створення АОЗ було необхідно синхронізувати агентство з усіма наявними органами й підрозділами, а також затвердити організаційну структуру і процедури, такі як закупівлі й перевірка контрагентів і співробітників на наявність конфлікту інтересів, додав Вагабов.

"Без цього маємо дисконект у роботі з Генштабом і Міноборони, затримки в постачанні, корупційні ризики. Без чіткої структури немає порядку й аудиту рішень, а це створює ризики неефективного використання державних ресурсів", – підкреслив експерт.

Вагабов наголосив на потребі контакту АОЗ із вітчизняними виробниками зброї, бо підприємства мають знати, які види озброєнь і типи БПЛА потрібні Міноборони та ЗСУ, без цієї інформації підприємці стикаються із фінансовими труднощами.

"Ця інформація належить до державної таємниці, але можна знайти компроміс. Можна дати частковий доступ підприємцям, які пройшли спецперевірку, або дати виробникам загальні гайдлайни за типами озброєнь і БПЛА, які потрібні війську", – зазначає Вагабов у публікації.

На думку Вагабова, АОЗ також має налагодити якісні комунікації з бізнесом: створити аналітичний підрозділ, який би збирав, аналізував та адаптував гайдлайни й архітектуру всіх видів озброєнь, БПЛА та боєприпасів у співпраці з Генштабом.

"За умови виконання всіх перелічених пунктів ми зможемо приборкати хаос і системно розвивати вітчизняний ринок озброєнь, прозоро та ефективно використовувати бюджетне фінансування, вчасно й у повному обсязі забезпечувати оборонців сучасними засобами ураження, – зазначив експерт. – Якщо не вжити заходів, ми так і залишимося з дефіцитом зброї і знищимо український ринок озброєнь у зародку. А це робочі місця, гроші на оборону й матеріально-технічна спроможність цю оборону тримати".