Експерти Ради Європи заявили, що великий розмір тіньової економіки робить Україну особливо вразливою до відмивання грошей

Поширеним механізмом відмивання грошей залишаються конвертаційні центри, йдеться у звіті
Фото: pixabay.com

Україна стикається із серйозними ризиками, пов'язаними із відмиванням грошей, через корупцію та незаконні економічні практики, заявили у Комітеті експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби із відмиванням грошей.

Керівництво України прихильне до боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, але країна все ще стикається із серйозними ризиками, ідеться у звіті Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей (MONEYVAL).

"Україна стикається з серйозними ризиками, пов'язаними з відмиванням грошей. Основними загрозами є корупція і незаконна економічна діяльність (сюди входять фіктивне підприємництво, ухилення від сплати податків і шахрайство)", – зазначили експерти.

У звіті йдеться: впливає на загальну ситуацію і те, що організована злочинність є на підйомі.

У комітеті зазначають, що поширеним механізмом відмивання грошей залишаються конвертаційні центри, за допомогою яких кошти "перекачують із реальної в тіньову економіку", а також виводять із країни.

Великий розмір тіньової економіки, а також дуже поширене використання готівки роблять країну особливо вразливою до відмивання грошей, уважають експерти MONEYVAL.

Що стосується тероризму, то країну з 2014 року використовують як транзит ті, хто хоче приєднатися до бойовиків "Ісламської держави" в Сирії, ідеться в доповіді.

Експерти MONEYVAL дали Україні 40 рекомендацій, відзвітувати про виконання яких вона повинна на першій пленарній сесії комісії у 2019 році.

Востаннє експерти MONEYVAL оцінювали Україну 2009 року.