Експорт з України у вересні вперше від початку повномасштабної війни перевищив 9 млн тонн

У вересні Україна експортувала товарів на $4 млрд
Фото: EPA
Україна у вересні вперше з 24 лютого експортувала понад 9,6 млн тонн вантажів, що на 32% більше, ніж у серпні. Про це сьогодні, 3 вересня, повідомив заступник міністра економіки України Тарас Качка.

Вартість експорту перевищила $4 млрд, що на 23% більше, ніж у серпні.

"За обсягами супервисхідна динаміка: липень – 5,79 млн тонн, серпень – 7,29 млн тонн, вересень – 9,6 млн тонн. Негативне сальдо в торгівлі товарами скоротилося утричі (до $354 млн у вересні проти $1 млрд 53 млн у серпні)", – написав Качка.

Зокрема, зерна на експорт вивозять уже майже стільки ж, скільки вивозили до повномасштабного вторгнення російських військ, повідомив 1 жовтня міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України значно скоротили експорт своєї продукції через блокаду морських портів.

За перше півріччя загалом експорт із України зменшився на 55,6%, а виторг від нього на 23,7%, писав на початку липня Качка. Причини блокування портів й ускладнення логістики, у зв'язку з чим собівартість української продукції зросла у рази.