Федерація роботодавців закликала голову НКРЕКП Тарасюка знизити тариф на передавання електроенергії

НЕК "Укренерго" виступила із пропозицією підвищити тариф на передавання електроенергії на 56%
Фото: depositphotos.com

Національна енергетична компанія "Укренерго" виступила з ініціативою підвищити тариф на передавання електроенергії на 56%, до 458,83 грн/МВт-год, що призведе до додаткових витрат українських роботодавців на суму 5,5 млрд грн, але насправді тариф можна знизити, якщо оптимізувати витрати НЕК. Про це, як пише "Цензор.НЕТ", заявила Федерація роботодавців України в листі до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Валерія Тарасюка.

"На нашу думку, зростання тарифу на передачу енергії викликане необґрунтованим зростанням окремих складових. У тому числі на 4,9 млрд грн завищені витрати на повернення залучених кредитних коштів: до структури тарифу на передачу енергії на 2022 рік можуть включатися лише витрати на обслуговування кредитів попередніх періодів. Тіла кредитів НЕК "Укренерго", отримані протягом 2020–2021 років, не можуть включатися у розрахунок тарифу на передачу", – ідеться в документі.

У федерації вважають, що "Укренерго" потрібно звернутися до Кабміну, щоб у проєкті держбюджету на наступний рік передбачили як мінімум 11 млрд грн для фінансування зобов'язань НЕК. Отже, наголошують у ФРУ, із 1 січня 2022 року тариф на передавання електроенергії для всіх груп споживачів може бути встановлено на рівні 289,18 грн/МВт-год.

Контекст:

"Цензор.НЕТ" зазначає, що НЕК "Укренерго" виступила із пропозицією підвищити тариф на передавання електроенергії на 56% – до 458,83 грн/МВт-год. "При цьому у 2020 році тариф на передачу підвищувався тричі і виріс у результаті більше ніж удвічі – зі 113 грн/МВт-год до 293,93 грн за МВт-год", – підкреслює видання.