Фермери з Луганської області поскаржилися Зеленському на рейдерство

Із літа життя фермерів перетворилося на жах, заявив адвокат
Фото: depositphotos.com

Дві агрокомпанії стверджують, що уклали договори з філіями ДП "Конярство України", і ці угоди ніхто не ставив під сумнів доти, доки не дозрів урожай. Про це вони написали у зверненні до президента України Володимира Зеленського.

Два сільськогосподарські підприємства з Луганської області – "Криничне" і "Діброва" – написали листи президенту України Володимирові Зеленському, у яких заявили про рейдерське захоплення їхнього врожаю. Звернення підписали директори компаній Махач і Хабіб Батирсултанови, пише видання Hubs.

Вони стверджують, що уклали договори з філіями ДП "Конярство України" восени 2019-го та навесні 2020 року, і ці угоди ніхто не ставив під сумнів, поки не дозрів урожай. Фермери почали платити за землю відразу після укладення договорів і вже перерахували 10 млн грн.

"Із літа життя фермерів перетворилося на жах. Проти компаній почали одну за одною порушувати надумані кримінальні справи. Урожай незаконно заарештували і почали силоміць забирати в законних власників. Незаконність арештів неодноразово підтверджували суди, але попри це рейдерське захоплення триває. Поліція замість того, щоб припинити беззаконня, сама активно віджимає урожай у законних власників", – заявив адвокат підписантів Сергій Жердєв.

Він розповів, що врожай везуть за сотні кілометрів, не зважуючи, і крадуть дорогою, щодня забирають по чотири фури зерна. У підсумку збитки становлять майже 1 млн грн на день. Юрист вважає, що до рейдерства причетне керівництво Головного слідчого управління Національної поліції України та Головного управління Нацполіціі в Луганській області, він стверджує, що за фактом їхніх дій уже відкрито низку кримінальних проваджень. Жердєв додав, що рейдерство перейшло "в активну фазу" після призначення директором ДП "Конярство України" Євгена Веретюка.

"Увагу СБУ неодноразово звертали на те, що директор ДП "Конярство України" – активний діяч так званої "ДНР". У Макіївці є завод "Металіст". Звідти в січні 2015 року бойовики обстрілювали українські війська в Дебальцевському котлі, 2016-го – Євген Веретюк урочисто відкривав відремонтований після обстрілів "Металіст" і гордо заявляв, що виробляє "затребувані в республіці труби". А влітку 2020 року Євгена Веретюка міністр економіки Ігор Петрашко призначив директором ДП "Конярство України". Сподіваємося, що звернення до президента допоможе Володимирові Зеленському відкрити очі на рейдерство, яке прикривають "слуги народу" в погонах", – заявив він.

Hubs зазначає, що Веретюк разом із соратником убитого ватажка "ДНР" Олександра Захарченка Олександром Тимофєєвим з'явилися в сюжеті сепаратистського телеканала про відкриття цього заводу.

"Місцеві активісти і представники ФГ "Криничне" і ТОВ "Діброва" хотіли потрапити на зустріч із Володимиром Зеленським, який у жовтні 2020 року приїжджав інспектувати "Велике будівництво" на Луганщині. Але місцева поліція безпідставно утримувала більше ніж 20 осіб протягом усього часу перебування Зеленського в Луганській області, не даючи їм розповісти президенту правду про рейдерське захоплення врожаю луганських фермерів. Їх відпустили, тільки коли президент поїхав", – розповів Жердєв.