Фон дер Ляєн повідомила про виділення Україні €35 млрд кредиту ЄС. Зеленський сказав, на що їх витрачатимуть

Зеленський розповів про закупівлю зброї
Фото: EPA

Україна отримає від Європейського союзу приблизно €35 млрд кредиту. Про це 20 вересня повідомила в соцмережі Х глава Єврокомісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн, яка прибула з візитом до Києва.

"Безперервні атаки Росії означають, що Україні потрібна постійна підтримка ЄС. Єврокомісія надасть Україні кредит у розмірі до €35 млрд у межах зобов'язань G7", – написала вона.

Ляєн назвала це "ще одним великим внеском Євросоюзу у відбудову України".

На спільній із Ляєн пресконференції президент України Володимир Зеленський відповів на запитання ЗМІ, на що українська влада планує витратити кошти ЄС, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Ці €35 млрд ми будемо витрачати передусім на енергетику, на захист. Також на бомбосховища для дітей у школах, дитсадочках, університетах – це великий для нас дефіцит. І на зброю, вітчизняного виробництва передусім, дрони, ракети", – сказав президент.

За його словами, українські далекобійні безпілотники уражають ворога і коштують дешевше за дрони партнерів України.

"Але ми вдячні партнерам за ту якісну зброю, яку вони запроваджують, і тому частину цих коштів ми готові витрачати передусім на протиповітряну оборону, яка виробляється не в нашій державі", – пояснив Зеленський.

Контекст:

Урсула фон дер Ляєн 20 вересня вже увосьме приїхала до Києва.

Напередодні візиту вона анонсувала, що ЄС виділить Україні €160 млн на підтримку енергетики взимку, €100 млн із них – дохід від заморожених російських активів.