Гетманцев: Хочеш – береш участь у податковій амністії, не хочеш – не береш

Гетманцев: Гроші повинні працювати на економіку України
Фото: Danil Getmantsev / Facebook
Народний депутат від "Слуги народу", голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що участь у податковій амністії – добровільна для українців. Про це повідомив 28 квітня сайт "Слуги народу".

"Хочу розвіяти міф, що нібито держава змушує українців виводити свої гроші з тіні. Хочеш – береш участь у податковій амністії. Не хочеш – не береш участі", – сказав він.

За словами нардепа, податкова амністія не стосується зарплати та отриманих у спадщину майна і грошей, у ній не зможуть брати участь посадовці.

"Податкова амністія – це точно не про відбілення тих грошей, які хтось украв у держави. [...] Ми розуміємо, що кошти, які зберігають удома українці, щодня втрачають вартість. А якщо вони інвестовані в бізнес, перебувають на депозиті в банку тощо, тоді вони приносять додатковий прибуток власникам. Таким чином, гроші повинні працювати на власника і на економіку України", – підкреслив Гетманцев.

Контекст:

30 березня Рада ухвалила законопроєкт про амністію капіталів. Законопроєкт підтримало 245 народних депутатів за необхідних 226 голосів для ухвалення рішення. Проєкт закону передбачає проведення одноразового спеціального добровільного декларування активів фізичних осіб у період із 1 липня 2021-го до 1 липня 2022 року.

Гетманцев говорив, що йдеться про податкову амністію. Проєкт закону №5153, на його думку, насамперед потрібен "для простих громадян", які за 30 років накопичили певні кошти.

"Люди накопичили їх з ухиленням від оподаткування. Податкова амністія дає можливість "вийти в білу", закінчити практику ухилення від податків і почати своє фінансове життя з нової сторінки", – говорив нардеп.

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що, за підрахунками Міністерства економіки України, 2019 року рівень тіньової економіки становив 29% від обсягу офіційного ВВП, а в I кварталі 2020 року – 31%.