ГК "Нафтогаз України" встановила на лютий ціну на газ на 13 копійок нижчу від закріпленої Кабміном

У квітні ціна на газ формуватиметься на ринкових умовах, уточнили в "Нафтогазі"
Фото: depositphotos.com
Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" встановила в лютому ціну на газ у розмірі 6,86 грн за м³ за тарифним планом "Місячний".

Газопостачальна компанія (ГК) "Нафтогаз України" зафіксувала ціну на газ для населення в лютому на рівні 6,86 грн за м&³3;, на 13 копійок менше від граничної ціни, встановленої Кабінетом Міністрів України. Про це повідомила пресслужба компанії у Facebook 26 січня.

"У лютому в рамках тарифного плану "Місячний" ціна блакитного палива – 6,86 грн/м&³3; із ПДВ. Вона є нижчою за рекомендовану урядом ціну за рахунок мінімальної власної націнки. Гранична ціна на газ із 1 лютого і до 31 березня 2021 року регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2021 року № 25", – повідомила компанія.

Скріншот: Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" / Facebook

Для клієнтів, які оформили тарифний план "Річний" минулого року, ціна на газ не зміниться і становитиме 4,73 грн, 5,24 грн і 6,45 грн за м&³3;, згідно з умовами договорів. У квітні ціну на газ встановлюватимуть на ринкових умовах, додали в "Нафтогазі".

ГК "Нафтогаз України" обслуговує приблизно 9% усіх споживачів в Україні, що становить 1,1 млн домогосподарств, ідеться в повідомленні компанії.

Уряд України на позачерговому засіданні 18 січня встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн за м&³3;. Ціна діятиме до кінця карантину, введеного у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, або до кінця опалювального сезону. Кабмін очікує, що Нацкомісія з державного регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг вирішить обмежити тарифи на розподіл газу до 1,79 грн.

За словами тимчасового виконувача обов'язків міністра енергетики Юрія Вітренка, у лютому українці заплатять за використаний у січні газ за підвищеними з нового року тарифами газопостачальних компаній. На платіжки за лютий зі зниженою ціною на газ 6,99 грн за 1 м&³3; треба чекати в березні.

Рішенню Кабміну передувало різке підвищення із січня 2021 року вартості природного газу. Згідно з тарифами 55 газопостачальних компаній, цього місяця газ населенню мають продавати за ціною від 6,99 до 10,8 грн за 1 м&³3;. Зросли і тарифи на тепло (середньозважений тариф для 23 генерувальних компаній встановлено на рівні 1121,71 грн/Гкал). Зріс майже вдвічі також тариф на розподіл газу.

Збільшення тарифів призвело до протестів під загальною назвою "Стоп тарифний геноцид". Люди виходили на вулиці в багатьох регіонах, зокрема на Прикарпатті, у Полтавській, Харківській, Львівській, Одеській, Чернівецькій, Донецькій, Закарпатській, Херсонській, Чернігівській, Житомирській областях. У деяких населених пунктах протестувальники перекривали дороги і пікетували облдержадміністрації. Протести не припинилися після обіцянки Кабміну встановити держрегулювання цін на газ. 18 січня в Чернівецькій області місцеві жителі перекрили дорогу через кілька сіл, а в Полтаві – автодорогу Київ – Харків. Протестувальники говорили, що тимчасове зниження ціни на газ діятиме тільки до закінчення карантину або опалювального сезону, до того ж воно не впливає на тарифи за січень 2021 року.