Гонтарева заявила, що колишні власники "ПриватБанку" провели фіктивну реструктуризацію кредитного портфеля обсягом до 137 млрд грн

"ПриватБанк" націоналізували у грудні 2016 року
Фото: EPA

Куратор НБУ не мав можливості зупинити фіктивну реструктуризацію в "ПриватБанку" до націоналізації фінустанови у грудні 2016 року, заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева.

Колишні власники "ПриватБанку" у жовтні–листопаді 2016 року провели фіктивну реструктуризацію кредитного портфеля обсягом до 137 млрд грн. Про це голова Національного банку України Валерія Гонтарева заявила в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Одним фіктивним компаніям було сказано реструктуризувати – вони реструктуризували на інші фіктивні компанії. Один fraud (шахрайство."ГОРДОН") закрили іншим fraud", – розповіла голова НБУ.

За словами Гонтаревої, куратор НБУ фактично не мав можливості зупинити такі операції до націоналізації фінустанови в грудні 2016 року.

"Ви собі уявляєте: 20-тисячний персонал, далі – правління банку, далі – акціонери банку, і на все це – куратор? Ці люди робили зі своїм балансом все, що вони хотіли. І так тривало протягом 22 років", – заявила голова НБУ.

Водночас Гонтарева зазначила, що суттєво негативно вплинути на баланс "ПриватБанку" ця фіктивна реструктуризація, в якій валютні кредити були переведені у гривневі, вже не могла.

"Яка різниця, з якою валютою у вас пустушка під назвою "кредит"? Насправді гроші виведені, там нічого не було. Було зобов'язання реструктуризації, от вони і робили вигляд, їм треба було тягнути час, інакше вони не виконали б програми", – пояснила Гонтарева.

Вона додала, що фіктивність цієї реструктуризації та наявність відповідної "дірки" у балансі були підтверджені під час аудиту, ініційованого НБУ, що й стало причиною націоналізації банку.

Реструктуризувати кредитний портфель необхідно до кінця червня 2017 року, повідомила Гонтарева.

Журналісти програми "Схеми" – спільного проекту "Радіо Свобода" і телеканала "UA:Перший" – у своєму розслідуванні заявили, що колишні акціонери "ПриватБанку" видали фірмам-пустушкам сотні кредитів із ризиком неповернення на загальну суму 139 млрд грн.

Вони посилаються на дані останнього перед націоналізацією аудиту "ПриватБанку", який проводила міжнародна компанія Ernst & Young 22 листопада 2016 року. Автори розслідування не виявили слідів діяльності жодної з фірм-боржників і не знайшли жодного директора компанії, що взяли в борг у "ПриватБанку" мільярдні суми.

Колишній акціонер фінансової установи Ігор Коломойський заявив, що гроші з банку "нікуди не йшли".

10 квітня Гонтарева заявляла, що в "ПриватБанку" перед його націоналізацією провели шахрайські операції більше ніж на 16 млрд грн.

Коломойський звинуватив голову НБУ у брехні.