Гройсман: Після того, як росіяни почали блокувати наші порти, питання розвитку Приазов'я стало особливо гостро

Гройсман: Відновлення дороги допоможе розвитку інфраструктури всього Приазов'я
Фото: ЕРА

Уряд розпочав низку інфраструктурних проектів, які підсилять економічні можливості Приазов'я, заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Уряд України ухвалив рішення виділити гроші на реалізацію інфраструктурних проектів у Приазов'ї, повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у Facebook.

"Після того, як росіяни почали блокувати наші порти, питання розвитку Приазов'я стало особливо гостро. Уряд буде підтримувати регіон, тому ми розпочинаємо низку інфраструктурних проектів, які підсилять його економічні можливості", – написав він.

Зокрема, Кабмін планує виділити 1 млрд грн на ремонт 45 км дороги Н-08 між Запоріжжям і Маріуполем.

"Відновлення дороги допоможе розвитку інфраструктури всього Приазов'я. Траса з'єднає Київську, Черкаську, Дніпропетровську, Запорізьку та Донецьку області якісним сполученням", – повідомив він.

Гройсман додав, що у 2020 році Кабмін планує повністю завершити ремонт дороги Київ – Маріуполь, зробивши з неї швидкісне шосе.

"Для розвитку регіону також будемо модернізувати залізничну ділянку Комиш – Зоря-Волноваха, проводити електрифікацію інших ділянок і відновлювати інфраструктуру самого Маріуполя", – наголосив прем'єр.

У квітні 2018 року російські прикордонники почали зупиняти судна в Азовському морі. Загалом РФ затримала сотні іноземних суден, які прямували в українські порти. Крім того, Росія збільшила чисельність своїх надводних сил в Азовському морі.

Європейський парламент 25 жовтня ухвалив резолюцію, у якій висловив занепокоєність через порушення Росією міжнародного права в Азовському морі. У документі засуджено надмірну активність РФ із перевірки комерційних суден в акваторії Азова, як українських, так і третіх країн, які, зокрема, ідуть під прапорами держав ЄС.

Ситуація ускладнилася після того, як 25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Наприкінці листопада Росія обмежувала рух через Керченську протоку, у зв'язку з чим українські порти Маріуполь і Бердянськ було фактично заблоковано для заходу і виходу суден.

Державне підприємство "Бердянський морський торговельний порт" повідомило, що через блокаду Росією торговельних суден у Керченській протоці 2018 року порт зазнав збитків на $4 млн.