Громадська спілка "Розумні електромережі" закликала не скасовувати реформи обленерго, щоб оперативно ремонтувати електромережі під час війни

До повномасштабного вторгнення Росії знос електромереж в Україні сягав від 50% до 70%
Фото: depositphotos.com
Громадська спілка "Розумні електромережі" закликала владу забезпечити можливість для обленерго оперативно відновлювати пошкоджені внаслідок бойових дій лінії електропередачі й готуватися до найскладнішого в історії опалювального сезону. Про це йдеться в повідомленні спілки у Facebook.

"Останніми днями в експертних та професійних колах лунають настирливі чутки про намір держави скасувати переваги стимулюючого тарифоутворення (RAB-тариф) у сфері розподілу електроенергії. Такі зміни фактично є рішенням про обмеження бізнесу в інтересах широкої громадськості, хоча парадокс у тому, що в результаті програють усі", – вважають в організації.

Автори звернення зазначили, що до повномасштабного вторгнення Росії зношеність електромереж в Україні сягав від 50% до 70%. 2021 року було впроваджено RAB-регулювання, яке дало змогу розпочати оновлення мереж по всій Україні, ця програма була розрахована на 13 років, але вже за рік почалася війна.

"Унаслідок воєнних дій інфраструктура мереж сильно постраждала. У поточній нестабільній ситуації всі ресурси компаній – операторів систем розподілу (ОСР) витрачаються на ремонт та відновлення мереж після бойових дій, щоб люди та підприємства не залишалися без світла. В умовах високої інфляції та зниження об'ємів розподілу електроенергії до 30% RAB-тариф став єдиним реальним джерелом для закупівлі матеріалів, здійснення ремонтів, виплати зарплат працівникам ОСР. Ця методика стала тим фінансовим гарантом, що дозволив оперативно повертати світло громадянам із самого початку війни. І цю роботу компанії проводили самостійно, без вказівок від влади", – зазначили у спілці.

У своєму повідомленні організація висловила переконання, що владі треба усвідомлювати, що енергетика забезпечує функціонування інших секторів економіки.

"Потенціал енергосистеми України значно вищим за сьогоднішні обсяги виробництва й може підтримати економічне зростання в майбутньому, що буде особливо важливим у післявоєнний період. Ідеї щодо скасування стимулюючого тарифоутворення, які останнім часом все частіше обговорюються, мають великий вплив на життєдіяльність країни в цілому, а отже, потребують детального вивчення, обговорення і не можуть прийматися поспіхом", – підсумували автори.