ICC Ukraine просить НКРЕКП переглянути розмір підвищення тарифу на передавання електроенергії

lCC Ukraine виступає проти підвищення тарифу на передавання електричної енергії
Фото: depositphotos.com
Ініціатива "Укренерго" підвищити тариф на передавання електроенергії з 346 до 398 грн/МВт-год обійдеться бізнесу в 7,4 млрд грн у річному розрахунку, тоді як промисловість потребує коштів для інвестицій і відновлення потужностей, зруйнованих під час бойових дій. Про це йдеться у відкритому листі Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (lCC Ukraine) до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Костянтина Ущаповського.

Обґрунтування підвищення, надане "Укренерго", містить низку неточностей, усунення яких допоможе компанії уникнути додаткових витрат і дасть змогу не підвищувати тарифу на передавання електроенергії більше ніж на 6,5%, вважають в організації.

"lCC Ukraine виступає проти підвищення тарифу на передавання електричної енергії. Додаткові витрати бізнесу становитимуть 7,4 млрд грн у річному перерахунку. Ці кошти могли б піти на відновлення пошкоджених потужностей виробництва, логістичних шляхів, інвестування. Вилучення цих коштів з обігу матиме вкрай негативні наслідки для національної економіки", – наголосили в ICC Ukraine.

У комітеті зазначили, що з початку повномасштабного вторгнення економіка України вже скоротилася на 39,3%, а імпорт товарів за перше півріччя 2022 року перевищив експорт на $4,2 млрд. Тому державна політика має максимально сприяти пожвавленню економіки і зниженню тарифного навантаження за допомогою оптимізації, переконані автори звернення.

"Виходячи з розрахунку тарифу на передавання, основними статтями витрат, які зумовлюють підвищення тарифу, є очікуване зростання вартості електроенергії внаслідок підвищення граничних цін РДН. Однак це рішення поки не ухвалене, отже, його не можна враховувати в калькуляції тарифу. До того ж, навіть його підвищення не дасть зростання цін на електроенергію більше, ніж на 15–30% упродовж року. Таким чином, через відсутність підстав просимо НКРЕКП не підвищувати тарифу на передавання електроенергії в 2020 році більше ніж на 6,5%", – зазначили у lCC Ukraine.

Контекст:

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила проєкт постанови про граничні ціни на електроенергію на ринку "на добу наперед" (РДН), внутрішньодобовому (ВДР) та балансувальних ринках.

Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 5 жовтня. У комісії зазначили, що остаточне затвердження price cap відбудеться після публічного обговорення схваленого проєкту постанови. Про це писало агенство "Інтерфакс-Україна". Проєкт рішення опубліковано на сайті НКРЕКП.