Імпорт дорогої електроенергії призведе до зупинки української промисловості – ЗМІ

Також подорожчання електроенергії неминуче знижує конкурентоспроможність продукції, пише GMK Center
Фото: depositphotos.com

Через потребу імпортувати 80% електроенергії для забезпечення безперебійної роботи українська промисловість втратить залишки конкурентоспроможності й буде змушена скорочувати виробництво аж до повної зупинки. Про це пише профільний сайт GMK Center у своєму огляді. 

Аналітики нагадують, що восени минулого року уряд ухвалив постанову, яка гарантує підприємствам стабільність енергопостачань, якщо обсяг імпорту електроенергії становитиме щонайменше 30% із травня до вересня і 50% із жовтня до квітня. Проте вже наприкінці травня Кабмін змінив ці умови, установивши мінімальну квоту імпорту на рівні не менше ніж 80%.

"Таке рішення український бізнес зустрів із неприємним здивуванням, оскільки його ухвалили без будь-якого обговорення. І воно вже призводить до великої кількості додаткових проблем, які ускладнюють і так важку в умовах війни діяльність українських промислових компаній, що не пов’язані з критичною інфраструктурою та ОПК. Особливо сильно це б’є по енергоємних виробництвах", – повідомляє видання.

Збільшення квоти змушує промисловість нарощувати обсяги імпорту електроенергії, що стимулює штучне зростання попиту на аукціонах із розподілу міждержавних перетинів і створює умови для спекулятивного підвищення цін.

"На практиці це може призвести до штучного, навіть спекулятивного зростання попиту на імпортну електроенергію, ціна на яку може зрости до будь-якого рівня. Але задля невідключення її зможуть і будуть сплачувати лише ті підприємства, які мають мінімальні витрати на електрику у структурі собівартості своєї продукції", – зазначають у компанії "Інтерпайп".

Також подорожчання електроенергії неминуче знижує конкурентоспроможність продукції на внутрішньому й зовнішньому ринках і, як наслідок, змушує скорочувати виробництво.

"У таких умовах подальше виробництво стає суттєво збитковим, і завод не може бути конкурентоспроможним на світовому ринку металургійної продукції. Підприємство буде змушене значно скорочувати виробництво й відправити у простій орієнтовно 1200 співробітників", – ідеться в листі, який "АрселорМіттал Кривий Ріг" надіслав органам влади.

Крім того, під час імпорту електроенергії потрібно витрачати додаткові кошти на її транспортування, сплачувати мита й акцизний збір.

"Це призводить до втрати конкуренції наших енергоємних підприємств. Так, наприклад, ціна імпортної електроенергії для "АрселорМіттал Кривий Ріг" з урахуванням витрат на доставку більш ніж у два рази перевищує ціну електроенергії в порівнянні із ціною електроенергії, яку платять їхні конкуренти у країнах Західної Європи", – підкреслила  експертка з енергетики, ексміністерка енергетики України Ольга Буславець.