Інвестори закликають енергетичний комітет Ради підтримати законопроєкт про добудову вітроелектростанцій

Інвестори дуже занепокоєні ризиком блокування законопроєкту, оскільки вони мали намір добудувати станції ще кілька місяців тому, повідомили в Українській вітроенергетичній асоціації
Фото: depositphotos.com

Інвестори у "зелену" енергетику сподіваються, що законопроєкт, який передбачає можливість добудувати вітроелектростанції протягом наступних двох років, не заблокують, заявив голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков, пише "РБК-Україна".

"Є зареєстрований законопроєкт про продовження pre-PPA і технічних умов на два роки. Ми не знаємо, як сьогодні цей законопроєкт пройде через комітет з енергетики", – сказав Конеченков.

За його словами, інвестори дуже занепокоєні ризиком блокування законопроєкту, оскільки вони мали намір добудувати станції ще кілька місяців тому, і це могло б знизити поточні проблеми з вимкненнями в Україні.

"Якби ми добудували вітростанції, то сьогодні не було б проблем із постачанням електроенергією в Херсоні чи інших регіонах, де сьогодні відбуваються вимкнення світла, – пояснив голова правління асоціації. – Мені б дуже не хотілося, щоб блокували якісь важливі закони, оскільки сьогодні кожен кіловат, який може бути виготовлено на вітрових та біоенергетичних станціях, був би корисним енергосистемі".

Контекст:

За інформацією Української вітроенергетичної асоціації, енергетичні компанії можуть добудувати від 300 до 500 МВт потужності "зеленої" енергетики вже найближчими місяцями, якщо держава забезпечить продовження гарантованих умов підтримки на один-два роки, щоб компанії встигли добудувати свої об'єкти.

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомляв, що російська агресія вивела з ладу понад 50% теплових потужностей, 30% сонячної та понад 90% вітряної генерації. Про це писало 15 червня агентство "Інтерфакс-Україна".

Україна презентувала у Лугано план будівництва 30 ГВт "зеленої" енергетики до 2032 року. Загалом інвестиції в енергетичну незалежність та "зелений" курс оцінено у $130 млрд.