ЄС заморозив російські активи на €68 млрд – Politico

У ЄС заморозили російські активи на мільярди євро
Фото: pixabay.com
Європейський союз уже заморозив російські активи на загальну суму €68 млрд, більшість із яких наразі в Бельгії. Про це пише Politico 18 листопада, посилаючись на внутрішній документ Єврокомісії.

За даними видання, на Бельгію припадає €50 млрд із €68 млрд. На другому місці Люксембург із €5,5 млрд. Разом з Італією, Німеччиною, Ірландією, Австрією та Францією на них припадає понад 90% заморожених активів.

Водночас у Євросоюзі не знають, скільки точно національних резервів РФ у ньому міститься. У внутрішньому документі наведено приблизну цифру €33,8 млрд, проте вказано, що процес оцінки ще триває, пише Politico.

Наразі Єврокомісія очікує, що Європейська рада ухвалить закон, який визнає ухилення від санкцій кримінальним злочином. Це полегшило б конфіскацію активів у разі засудження в кримінальній справі. Видання зазначає, що процес гальмує Польща, якій потрібно спочатку ухвалити відповідний національний закон.

Контекст:

На відновлення України через повномасштабне вторгнення Росії може знадобитися до $1,1 трлн зовнішньої допомоги, заявив 21 червня президент Європейського інвестиційного банку Вернер Гоєр. За його словами, Європа "має відіграти найбільшу роль" у відновленні України.

Відновлювати Україну, яка зазнала колосальних руйнувань унаслідок воєнної агресії РФ, влада має намір насамперед коштом заарештованих активів РФ, заявляв прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Після нападу РФ на Україну в лютому Європейський союз заморозив активи Росії на суму €17,5 млрд. Про це 28 жовтня заявив речник Єврокомісії. Більшість заморозили сім країн ЄС: Німеччина, Бельгія, Франція, Люксембург, Ірландія, Італія та Австрія.