Кабмін дозволив "Укрпошті" пересилати пенсії та грошову допомогу українцям, які тимчасово проживають за кордоном

Кабмін дозволив пересилати українцям пенсії й допомогу за кордон за умови подання ними відповідних заяв
Фото: depositphotos.com
Кабінет Міністрів України своєю постановою №328 від 18 квітня спростив механізм отримання пенсій і грошових виплат для українців, які дістали за кордоном статус біженця або тимчасовий захист.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Telegram.

У постанові йдеться, що уряд вніс низку змін до порядку виплати пенсій і грошової допомоги через рахунки в банках, передбачивши можливість пересилання "Укрпоштою" таких виплат на рахунки отримувачів, які тимчасово проживають за кордоном, – за наявності технічної можливості й за бажання самих одержувачів.

"Постанова передбачає, що заява про виплату пенсії або грошової допомоги може прийматися органом Пенсійного фонду України або органом соцзахисту населення через установи уповноваженого банку, зокрема, в електронній формі з використанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, одержувача й уповноваженого працівника банку", – додав омбудсмен.

На думку Лубінця, "особливо це актуально для пенсіонерів, які не мають поточних рахунків, відкритих в українських банках". Ухвалені зміни сприятимуть реалізації права українців на державне пенсійне забезпечення і грошову допомогу, додав він.