Кабмін України заборонив імпорт нафтопродуктів без сертифікатів. Це закриває лазівку для російського пального

Ухвалені зміни мають завадити імпорту російського бензину через треті країни
Фото: depositphotos.com
Кабінет Міністрів України 9 травня заборонив імпорт пального невизначеного походження, щоб заблокувати потрапляння на український ринок російських нафтопродуктів через треті країни. Про це повідомив у Facebook заступник міністра енергетики Микола Колесник.

Відповідні зміни внесли в постанову №1147 від 30 грудня 2015 року "Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять із Російської Федерації". Заборона стосується бензину, дизеля, автогазу, біодизеля.

"Відтепер паливо невизначеного походження (читати – РФ) не зможе потрапити на український ринок", – заявив Колесник.

Гендиректор "Укрнафти" Сергій Корецький пояснив, що тепер митниця, оформлюючи ввезення нафтопродуктів, вимагатиме сертифікат про країну-виробника: до країни зможуть потрапити лише нафтопродукти, які мають документи із заводу.

За його інформацією, російський скраплений газ почав з'являтися в Україні з осені 2022 року під виглядом продукції з Польщі, Литви й Латвії. Російський дизель приїжджав, згідно з документами, з Албанії, Єгипту, Марокко, Тунісу, Алжиру, Туреччини, Індії, хоча не у всіх цих країн узагалі є нафтоперероблення.

"Це було дешево, тому деякі трейдери закривали очі на співпрацю з ворогом. Відтепер лазівки закриті", – написав Корецький.

Контекст:

Україна вперше ввела санкції проти компаній та громадян, причетних до російської агресії, у 2015 році – за рік після того, як аналогічні заходи застосували США і ЄС. Відтоді українські й міжнародні санкції багаторазово розширювали і продовжували.