Кубраков розповів, коли перший корабель із зерном покине порт Одеси

Глава Мінінфраструктури України не зміг відповісти, скільки кораблів прибуде до Одеси для вивезення продовольства
Фото: ДП "Одеський порт" / Facebook
Перший корабель з українським зерном покине одеський порт протягом найближчих "кількох днів". Про це 27 липня в інтерв'ю журналістці Тетяні Поповій, опублікованому на її YouTube-каналі, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

"Найближчими днями ми очікуємо, що це відбудеться. Ми готуємося до цього", – сказав глава Мінінфраструктури.

За словами Кубракова, для реалізації угоди про безпечне транспортування зерна та харчових продуктів із морських портів України "потрібно багато зробити з точки зору української залізниці".

"Тому що в цей час усі вантажі їхали до західних кордонів. Це наше внутрішнє завдання. А є завдання зовнішні. Насамперед ринок має знайти відповідні судна, які будуть мати бажання, будуть мати відповідну страховку й заходитимуть у наші порти", – наголосив міністр.

Кубраков додав, що буде розміновано частину виходів із портів ("зелені коридори") і лише після цього розпочнеться робота з експорту зерна.

Водночас глава Мінінфраструктури не зміг відповісти, скільки кораблів прибуде до Одеси для вивезення продовольства.

"Зараз ці так звані коридори формують. Ринок шукає фрахти... Тобто компанії можуть бути американські, європейські або ще якісь, а кораблі, які заходять, будуть найближчі, які є в цьому регіоні, – українські, турецькі, грузинські. Які будуть доступні, ті й будуть фрахтувати", – пояснив Кубраков.

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський 25 липня розповів, що Україна зараз має зерна для експорту на $10 млрд. До кінця року ця цифра може зрости ще на $20 млрд.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський повідомив 23 травня, що в українських портах заблоковано 22 млн тонн зерна, яке мало піти на експорт.

22 липня в Туреччині відбулося підписання дзеркальних угод про морський експорт українського зерна (Україна підписала відповідний документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме). Агентство "Інтерфакс-Україна", посилаючись на текст документа, повідомило, що угода стосується безпечного судноплавства для експорту зерна, продуктів та добрив із морських портів Одеса, Чорноморськ та Південний протягом 120 днів із моменту підписання з можливістю продовження цього строку.

"Сторони не вчинятимуть жодних нападів на торговельні та цивільні судна, а також на портові засоби, що беруть участь у цій ініціативі", – ішлося в документі.

Кубраков заявив 25 липня, що Україна планує розпочати судноплавство з морських портів країни найближчими днями. Експорт зерна розпочнеться з Морського торговельного порту Чорноморськ в Одеській області, уточнив заступник Кубракова Юрій Васьков. Загалом протягом двох тижнів Україна технічно готова здійснювати експорт із трьох терміналів: крім порту в Чорноморську, із портів Одеса та Південний.

За словами Кубракова, Україна підписувала угоду про безпечне транспортування зерна та харчових продуктів з українських портів з ООН та Туреччиною. "Це сторони, які повинні гарантувати безпеку. Якщо вони гарантують – вона працює, якщо не гарантують – вона не працює", – зазначив глава Мінінфраструктури.