Ляшко про продаж 4G-ліцензій: Сталася корупційна змова, унаслідок якої з держбюджету вкрали мінімум 15 млрд грн

Ляшко стверджує, що мінімальну вартість ліцензій занизили у 15 разів
Фото: Олег Ляшко / Facebook

4G-ліцензії в діапазоні частот 1800 МГц було продано за заниженими цінами, заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко під час брифінгу в кулуарах Верховної Ради закликав уряд скасувати результати тендера на одержання операторами мобільного зв'язку 4G-ліцензій у діапазоні частот 1800 МГц, який пройшов 6 березня, і провести повторні торги, передає кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

"За підсумками конкурсу президент Петро Порошенко оголосив, що це велика перемога, український бюджет отримає 5,5 млрд грн. Здавалося б, так, це великі гроші. Якщо детально розібратися, то український бюджет від продажу 4G-частот міг би отримати мінімум 20 млрд грн. Ми стверджуємо, що сталася корупційна змова, унаслідок якої з державного бюджету вкрадено щонайменше 15 млрд грн, що 4G-частоти було продано за заниженими цінами внаслідок корупційної змови", – зазначив він.

Ляшко нагадав, що у 2015 році 3G-частоти продали за 10 млрд грн. Він додав, що це $750 млн грн за тодішнім курсом, а ліцензії на 4G продали за $205 млн.

"Із шести лотів, які було виставлено на продаж, три фактично віддали за стартовою ціною без будь-якого аукціону. Ціна інших трьох лотів, які було продано на аукціоні, порівняно зі стартовою зросла в чотири рази. Тобто якби всі шість лотів було продано в результаті реального аукціону, а не змови, ціна продажу становила б не 5,5 млрд грн, а щонайменше 20 млрд грн", – заявив нардеп.

Він зазначив, що мінімальна ціна ліцензії становила 265 млн грн, хоча, за оцінкою компанії Analysys Mason, мала становити 3,3–4,1 млрд грн. Ляшко підкреслив, що мінімальну вартість занизили в 15 разів.

"Ми вимагаємо від уряду скасувати результати цього тендера, від Генеральної прокуратури та антикорупційного бюро – відкрити кримінальне провадження і притягнути до відповідальності посадових осіб, які провели корупційну змову", – сказав нардеп.

Указ про впровадження 4G президент Петро Порошенко підписав у липні 2015 року. Переможцями тендерів на використання необхідних частот у січні і березні 2018 року стали мобільні оператори "Київстар", Vodafone і lifecell.

Заплановано, що українці зможуть почати користуватися 4G-інтернетом у березні-квітні 2018 року.