Ложкін: Іноземні інвестиції відіграють основну роль у зростанні економіки України

Борис Ложкін: Сьогодні український бізнес на світових ринках представлений переважно експортом сировини, товарів і послуг
Фото: Борис Ложкин / Facebook

Між приходом великих іноземних компаній і розвитком локального бізнесу існує безпосередній зв'язок, тому прямі інвестиції в Україну стануть ефективними для підвищення конкуретоспроможності країни загалом, заявив бізнесмен, стратегічний інвестор Борис Ложкін.

Прямі іноземні інвестиції відіграють основну роль у зростанні ВВП та поліпшенні конкурентоспроможності української економіки. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив бізнесмен, стратегічний інвестор Борис Ложкін.

"Ми поки не можемо розраховувати на великий внутрішній попит і на збільшення державних витрат як на основні драйвери зростання ВВП. Значить, залишаються інвестиції. Світова практика говорить про те, що існує пряма кореляція між приходом великих іноземних компаній на внутрішній ринок і подальшою успішністю локальних бізнесів і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках. Адже іноземний бізнес приносить із собою технології і методи управління, які поступово запозичуються місцевими компаніями. Прямі іноземні інвестиції – це ефективний інструмент підвищення конкурентоспроможності місцевого бізнесу і країни в цілому", – зазначив він.

Інвестори дійсно зацікавлені Україною, про це свідчать результати опитування експертів, яке провело видання про міжнародні фінанси Institutional Investor, заявив Ложкін.

"Це авторитетне видання нещодавно опитало 214 керуючих фондів зі 154 інвесткомпаній, задавши їм просте запитання: у які країни регіону ЕМЕА (Європа, Близький Схід і Африка) вони готові йти за інвестпроектами в найближчі 12 місяців? Угадайте, хто опинився на першому місці? Україна. 32% респондентів розглядають нашу країну як потенційний об'єкт для вкладень", – підкреслив він.

Як зазначив Ложкін, хоч Україна далека від лідерства за багатьма  важливими для бізнесу показниками, але прогрес останніми роками помітний.

"У рейтингу Doing Business зі 137-го місця у 2013 році ми піднялися на 76-те у 2016-му. Згідно з недавно опублікованим звітом PwC Paying Taxes 2018, наша податкова система зі 164-го місця (Paying Taxes 2014) піднялася на 43-тє. При всіх цих позитивних трендах, очевидних не тільки для нас, але і для міжнародних організацій, ситуація в Україні відображає в цілому місце наших бізнесу та економіки у світі. Сьогодні український бізнес на світових ринках представлений переважно експортом сировини, товарів і послуг. Транснаціональних корпорацій родом з України, що мають виробничі потужності за кордоном, – одиниці. Так що висновок тут очевидний: швидко надолужити існуючий розрив між українським і закордонним бізнесом не вдасться. З іншого боку, країни Центральної і Східної Європи теж не представлені у Fortune 500. І це не заважає їм бути конкурентоспроможними на міжнародних ринках", – зазначив він.

У листопаді агентство "Інтерфакс-Україна" повідомило, що Борис Ложкін і Андрій Пивоварський заснували інвестиційну компанію "Самаан Капітал", яка займається пошуком об'єктів для власних інвестицій і планує протягом двох років створити інвестиційні фонди та залучати інших інвесторів.