Марченко вважає роботу податкової служби найефективнішою за останні 10 років

Перевиконати за доходами бюджет цього року вдалося швидше завдяки роботі податкової, а не зростанню економіки, зазначив міністр фінансів
Фото: epravda.com.ua
Міністр фінансів України Сергій Марченко вважає, що Державна податкова служба зараз працює якісніше та ефективніше, ніж у минулі роки. Про це він сказав у інтерв'ю "НВ Бізнес", опублікованому 7 грудня.

"Об'єктивні цифри та факти свідчать, що за останні 1,5 року податкова служба значно додала в ефективності. Я більше того скажу, за останні, напевно, 10 років, якщо порівняти з попередніми керівниками податкової служби. Зараз податкова служба працює більш якісно та ефективно", – сказав міністр.

Водночас він наголосив, що поділяє питання відставки першого віцепрем'єр-міністра – міністра економіки Олексія Любченка та т.в.о. голови Держподаткової, а також обшуків в управліннях служби та ефективності роботи податкової, оскільки "проведення обшуків, вручення підозр, звинувачень – це питання до правоохоронної системи”.

За словами Марченка, за 11 місяців 2021 року податкова служба зібрала на 30 млрд грн більше, ніж заплановано, і приблизно на 92 млрд більше, ніж торік. Він також констатував за цей період, якщо порівнювати з минулим роком, майже 30% приросту ПДВ, 54% приросту податку на прибуток та 16% за акцизом.

Міністр також зазначив, що перевиконати за доходами планові показники бюджету вдалося багато в чому саме завдяки фіскальній системі, оскільки "з точки зору економічних перспектив у нас немає особливого економічного буму".

Контекст:

Уряд у грудні 2018 року розділив ДФС (Державну фіскальну службу) на Державну митну службу і Державну податкову службу.

З квітня 2020 року Держподаткову майже рік очолював Олексій Любченко. У травні 2020-го Верховна Рада призначила Любченка першим віцепрем'єром міністром економіки України, а т.в.о. голови податкової став заступник голови відомства Євген Олейніков.

3 листопада ЗМІ повідомили, що в Любченка, якого Рада того дня відправила у відставку з посади першого віцепрем'єр-міністра – міністра економіки, а також у Олейнікова та в центральному апараті ДПС відбуваються обшуки.

Любченко та його пресслужба заявили, що у нього вдома та за місцем роботи в міністерстві слідчих дій не проводили. "Те, що відбувається, не має до мене відношення", наголосив він.

У податковій службі розповіли, що обшуки пов'язані з порушеннями податкового законодавства низкою підприємств Полтавської області. Держподаткова у грудні 2020-го та січні 2021 року проводила власну перевірку управління ДПС у Полтавській області "з питань відпрацювання ризикових суб'єктів господарської діяльності", зокрема на підприємствах, які є фігурантами у кримінальному провадженні.

Пізніше в СБУ та НАБУ повідомили, що обшуки в податковій відбулися в межах кримінального провадження про зловживання владою або службовим становищем. "Схема полягала в "покриванні" шахраїв, які недоплачували податки, а також допомагали фіктивним підприємствам", – заявили правоохоронці.

За словами Олейнікова, обшуки пов'язані з тим, що, на думку НАБУ, він може бути причетним до прикриття незаконної діяльності певної групи підприємств. Чиновник запевнив, що всі кошти, знайдені в нього вдома, повністю відповідають декларації.

25 листопада 2021 року Кабмін України звільнив Олейнікова "згідно з поданою заявою". Уряд призначив т.в.о. голови Держподаткової служби іншого заступника голови відомства – Михайла Титарчука.