Маск назвав умову для продажу автомобілів Tesla за біткоіни. Бізнесмена звинуватили в маніпуляціях на ринку криптовалют

Маск своїми твітами провокував обвал біткоіна
Фото: ЕРА

Tesla буде приймати оплату біткоінами, якщо криптовалюта стане екологічнішою. Про це написав у Twitter 13 червня засновник компанії Ілон Маск.

"Коли з'явиться підтвердження розумного (приблизно 50%) використання майнерами чистої енергії і позитивної тенденції на майбутнє, Tesla і далі здійснюватиме операції з використанням біткоінів", – зазначив бізнесмен.

Він додав, що Tesla продала тільки приблизно 10% своїх запасів криптовалюти, щоб "підтвердити, що біткоіни можна легко ліквідувати без зміни ринку". Після заяви мільярдера вартість криптовалюти підскочила на 8%, повідомив телеканал CNBC.

Цим висловом Маск відреагував на звинувачення генеральної південноафриканської мільярдерки, засновниці компанії Sygnia Магди Вежицької в маніпулюванні криптовалютним ринком для власної вигоди. Її коментар опублікувало видання Cointelegraph 11 червня.

За словами Вежицької, якби Маск зробив те саме з компанією, чиї акції продають на фондовому ринку, то Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) наклала б на нього суворі санкції. Купивши біткоіни на $1,5 млрд для Tesla, Маск використовував вплив у соціальних мережах, щоб підняти ціну на активи, а потім "продав більшу частину своєї частки на піку", пояснила Вежицька.

Контекст:

Маск своїми твітами провокував обвал біткоіна. 13 травня він заявив, що Tesla не продаватиме своїх електромобілів за криптовалюту. Тоді криптовалюта обвалилася на 10%.

16 травня мільярдер спровокував обвал криптовалюти, коли прокоментував пост користувача Mr. Whale про те, що власники біткоіна в наступному кварталі можуть розчаруватися, дізнавшись про продаж компанією Tesla біткоін-активів. Маск відповів йому: "Дійсно" – і курс криптовалюти впав на 10%.

Останній великий обвал стався 4 червня через жартівливий пост Маска. Він опублікував мем із натяком на "припинення відносин" із біткоіном. Як результат вартість криптовалюти впала на 7%, зазначає Coindesk.

Своїми висловлюваннями мільярдер впливає не тільки на біткоіни. Зокрема, 9 травня після виступу Маска на американському камеді-шоу Saturday Night Live вартість криптовалюти Dogecoin обвалилася на третину (з $0,65 до $0,42). У шоу мільярдер жартома назвав Dogecoin шахрайством, зазначає Global News.

У мережі вже з'явився сайт elonometer.com, користувачі якого зможуть відстежити розмір збитків, завданих ринку криптовалюти твітами американського підприємця і засновника компанії Tesla Ілона Маска.