Мельник про протидію тіньовим ринкам: ДФС зараз у постійному контакті з легальним бізнесом

Вадим Мельник очолює ДФС із кінця грудня 2020 року
Фото: biz.nv.ua
Державна фіскальна служба перебуває в постійному контакті з легальним бізнесом, який стикається з недобросовісною конкуренцією з боку виробників контрафактної продукції, зазначив голова ДФС Вадим Мельник в інтерв'ю "НВ Бізнес". Для створення діалогу та обміну необхідною інформацією з бізнес-спільнотою ДФС створила Офіс ефективної взаємодії з бізнесом, такі кроки дали змогу підвищити ефективність боротьби з тіньовими ринками, підкреслив він.

"Нами за чотири місяці поточного року підакцизної продукції вилучено на суму понад 1,7 млрд грн. Я можу назвати вам конкретні цифри і суми за напрямами. Вилучили 953,4 тис. л незаконно виготовленого спирту на суму 154,6 млн грн, 427, 4 тис. л лікеро-горілчаних виробів на 94,5 млн грн. 365,3 млн грн – це 5,83 млн вилучених пачок тютюнових виробів. 35,6 тис. тонн пально-мастильних матеріалів на суму понад 1 млрд грн. Також ми виявили 70 виробництв незаконної підакцизної продукції. Ми в межах своїх повноважень робимо максимально можливе", – зазначив Мельник.

Серед іншого, Мельник наголосив на посиленні контролю з боку ДФС за роботою спиртзаводів.

"Ми почали займатися спиртзаводами. Ми просто звіряємо: є ліцензія, немає ліцензії, є наряд на відпуск спирту, є на виготовлення... І контролюємо нашим звичайним міліцейським способом кількість машин, одержуємо інформацію від "Укрспирту", із Державної податкової служби для того, щоб це все порівнювати. І на сьогодні робота, я вважаю, дала свій результат, тіньовий ринок зменшується..." – заявив керівник Держфіскальної служби.

За словами Мельника, наразі на розгляді парламенту законопроєкти про криміналізацію контрабанди підакцизної продукції, що допоможе знизити її обіг.

Контекст:

Вадима Мельника призначили на посаду керівника Державної фіскальної служби у грудні 2020 року.

19 березня під час форуму "Україна 30" голова Державної фіскальної служби оголосив про створення у складі ДФС дорадчого органу – Офісу ефективної взаємодії з бізнесом. Мета створення офісу – побудова діалогу між ДФС, представниками українського бізнесу і професійними спільнотами. Мельник акцентував, що вибудовування діалогу між державою та бізнесом є важливим складником економічної безпеки.