"Ми показали, що партнери". Зеленський подякував МВФ

Зеленський сподівається на те, що транш від МВФ надійде в Україну ще 2021 року
Фото: ЕРА
Україна вдячна Міжнародному валютному фонду (МВФ) за стимулювання реформ. Про це президент Володимир Зеленський заявив телеканалу "Україна" в інтерв'ю, яке було опубліковано 22 серпня, інформує "Україна 24".

"Ми показали, що Міжнародний валютний фонд дійсно наші партнери. Ми їм дійсно вдячні, що реформи ми робимо не для них, а для нас. І навіть якщо буде затримання траншу, як це було рік чи півтора тому, ми пройдемо спокійно, у нас буде стабільна ситуація", – сказав глава держави.

За його словами, було непросто, але в Україні протягом цього часу "двічі індексували пенсію, двічі збільшили мінімальну заробітну плату".

"Середня заробітна плата на сьогодні в Україні – $500. Середня. Із цим курсом – 500 доларів. Уперше за 30 років. Це, я вважаю, під час кризи, найпотужнішої кризи, як фахівці кажуть, після Другої світової війни, найбільш затяжної, найпотужнішої кризи. Вибачте, я вважаю, ми її проходимо як суб'єкт. І це головне", – вважає Зеленський.

Контекст:

Україна співпрацює із МВФ за програмою stand-by. Виконавча рада Фонду схвалила її 9 червня 2020 року. За нею планують виділити $5 млрд чотирма траншами. 12 червня Україна одержала $2,1 млрд першого траншу. Київ чекав на одержання ще двох траншів по $700 млн до кінця 2020 року, але цього не сталося.

Місія Міжнародного валютного фонду 21–23 грудня 2020 року почала перший перегляд угоди з Україною у форматі stand-by. Вона відновила роботу після зимових канікул 11 січня 2021 року і працювала до 12 лютого. Коментуючи строки виділення наступного траншу МВФ, директор пресофісу місії Фонду в Україні Джеррі Райс сказав, що спочатку треба вивчити політику економічного розвитку і проведення реформ у країні.

Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман 13 лютого повідомив, що місія Фонду завершила роботу, але рішення про перегляд програми не ухвалено. "Обговорення було продуктивним, проте потрібен більший прогрес на користь завершення першого перегляду програми. Дискусії триватимуть", – зазначив він.

Зеленський висловлював упевненість, що МВФ надасть Україні наступний транш до кінця 2021 року. За словами радника глави держави з економічних питань Олега Устенка, у вересні Україна може одержати від МВФ транш у розмірі $700 млн за програмою stand-by.